2024. április 20., szombat
FONTOS

Lisztérzékenységet szűrtek a gyulai iskolákban

Egy évtizede még enyhe altatásban, vékonybél-mintavétellel szűrték a lisztérzékenységet, mára pedig már az orvostudomány fejlődésének köszönhetően fájdalommentesen elvégezhető a vizsgálat. Tíz perc múlva pedig már ennek eredményét is megtudhatjuk.
Ahogy a korábbi években, úgy ebben a tanévben is a város összes általános iskolájában elvégzik a szükséges szűrővizsgálatokat. Elsőként az Implom József Általános Iskolába látogattak el a szakemberek.

Bódi Piroska főorvos elárulta, abban az esetben, ha a teszt pozitív eredményt mutat, a gyerekeket további szűrővizsgálatoknak vetik alá. Hozzátette, a lisztérzékenység egy úgynevezett autoimmun betegség, amikor a szervezet a saját sejtjeivel szemben termel ellenanyagot. A lisztérzékenység esetén a vékonybél nyálkahártya sejtjeit pusztítja a betegség, melyet négy gabonaféle, a búza, árpa, rozs és zab fehérjéivel szembeni túlérzékenység okoz. Ehhez szükséges egy genetikai hajlam is, melyet Magyarországon minden ötödik ember hordoz. A lisztérzékenység továbbá egy olyan betegség, mely egy egész életen át tart. Bódi Piroska elárulta, a kór tünetmentes változata is gyakori, éppen ezért fontosak az olyan szűrővizsgálatok, melyeket az iskolákban végeznek annak érdekében, hogy időben felismerjék a betegséget ezzel is megelőzve az olyan későbbi szövődmények kialakulását, mint amilyen például a vékonybél károsodás.

A gyulai általános iskolák után a szakemberek Eleken és Kétegyházán is elvégzik a szűrővizsgálatot.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …