2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Márai Sándor írásaiból rendeztek irodalmi estet Gyulán

Hirtling István elsőként Márai Sándor Monológ című versét idézte a Gyulai Várszínház Kamaratermében rendezett irodalmi esten.

Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték kezelője és Hirtling István színművész közel másfél évvel ezelőtt kapott felkérést arra, hogy Márai halálának harmincadik évfordulójához közeledve alkossanak meg egy olyan előadói estet, melyen bemutatják az író életét és munkásságát. Egy előadás helyett azonban végül tizenhetet hoztak létre, melyből kettőt a Gyulai Várszínház irodalomkedvelő közönsége is meghallgathatott.

Az előadás első része a Kassától az óceánig címet viselte, melyben szót ejtettek az emigrálni kényszerült Márai utazásairól, valamint munkássága hazai, ambivalens fogadtatásáról is.

A második előadás az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének napjához, november negyedikéhez kapcsolódott. Ebben Márainak a forradalmat megelőző írásait, gondolatait idézték fel. Hiszen az író a második világégést követően többször is papírra vetette a forradalom szükségességét és lehetőségét. Miután ez ’56 októberében bekövetkezik, újra feléledt benne a remény, hogy Magyarország szabad lehet, illetve, hogy ő is hazatérhet. Ez végül nem következett be. Az 1980-as években pedig azt is megfogadta, hogy amíg Magyarországon megszálló csapatok tartózkodnak, s nem lesz demokratikus választás, addig művei kiadásához és előadásához nem járul hozzá. A fotókkal és kordokumentumokkal kiegészített tematikus előadások hozzájárultak ahhoz is, hogy a közönség teljesebb képet alakítson ki a költőről.

Az előadássorozat részét képezik olyan tematikus estek is, melyek például Márai és Krúdy Gyula, vagy a bor, humor, és Budapest kapcsolatát mutatják be, de szót ejtenek az állatokról írt verseiről is.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …