2022. január 20., csütörtök
FONTOS

50 éve adták át a Békési duzzasztóművet

A Békési duzzasztómű 50 éves évfordulóját ünnepelték péntek délelőtt, az esemény Beszterczey Attila színművész közreműködésével kezdődött.

A műtárgy építése 1967-ben indult, helyszínén, a csatornából mintegy 8000 köbméter föld került ki és a mederelzáró földgátak víz felőli biztosítására 2000 köbéter kő beépítésére került sor.

A mű nyári duzzasztási szintje 460 cm, mely szükség esetén 510 cm-re növelhető. Ez azt jelenti, hogy az al- és felvíz között maximum 4,4 méteres vízszintkülönbség alakulhat ki, és a maximum vízszinttartás mellett, 6,7 millió köbméter víz medertározása valósul meg. A műtárgy hatásterülete magába foglalja a Kettős-Köröst, a Fehér-Köröst és annak határon átnyúló 7 km-es szakaszát.
Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a Békési duzzasztómű történetét mutatta be, érintve a legnehezebb időket is, amikor komoly árvízvédelmi intézkedéseket hajtottak végre a Körösök mentén.

Az elmúlt 50 évben a duzzasztómű kizárólag egyszer esett át teljeskörű rekonstrukción, még a 90-es évek végén. Ekkor az elzárótáblák, oldalpajzsok, betonfelületek és mozgatóberendezések mellett teljesen felújították a jobb felvízi támfalat, valamint az utakat és a duzzasztóműhöz tartozó épületeket is.

Az ünnepség során emléktáblát avattak, melyet az 50 éve átadott műtárgy oldalán helyeztek el.

Nézze meg ezt is:

Kiszűrik az ittas járművezetőket a Békés megyei rendőrök

2022 első hetében hét, a másodikban pedig már 16 autóst állítottak elő a rendőrök ittas …