2024. április 19., péntek
FONTOS

Csaknem kétmilliárddal több forrás 2020-ra a civileknek

Október elsejétől pályázhattak a civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaira, az elérhető összeg az előző évhez képes csaknem kétmilliárd forinttal emelkedett – közölte a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a kedd délelőtti Civil tudomány című, békéscsabai konferencián. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta: legutóbb 5,9 milliárd forintra lehetett pályázni a kormány által létrehozott alap keretein belül, 2020-ra pedig ez az összeg már 7,7 milliárd forint lesz.

Aktív pályázati tevékenységet mutattak a civil szervezetek az elmúlt időszakban, ez közel 12 000 pályázatot jelent – hangzott el a konferencia során. Takács Árpád kormánymegbízott az eseményen a közigazgatás és a civil szervezetek kapcsolatáról beszélt. Kitért továbbá a Gál Ferenc Főiskola és a kormányhivatal közötti együttműködési megállapodásra is.

A civil szervezetek tevékenysége szinte az összes szférában jelentős, a legnagyobb hangsúlyt talán mégis az egészségügyben tevékenykedő civilek kapnak – fogalmazott Gólya Pál, a Civil Szervezetek Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy rendkívül fontos a különböző tevékenységet folytató szervezetek együttműködése.

Mit tud tenni az egyház a tudomány területén a civilekért, és mit tud tenni az egyház a civilekkel együttműködve a társadalom felé? Ezzel a témával érkezett Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a békéscsabai konferenciára. Itt az egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola működésére tért ki.

A Nemzeti Együttműködési Alap jelentős, közel 2 milliárdos keretemelése összefüggésben van azzal, hogy a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnakk, de nem rendelkeznek róla, a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, és a civil szervezetek támogatására fordítják.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …