Csütörtökön a művelődési központban zajlott a beküldött minták első körös értékelése, az érzékszervi zsűrizése. A 12 ítésznek osztályoznia kellett az akác, a vegyes virágméz, a különleges, vagyis a mézkészítmény, valamint az egyéb kategóriák mintáit.
Az alábbi felvételeken láthatjuk, hogyan vizsgálják meg a csomagolást. Ezt követően a minta víztartalmát már abból is láthatja a szakértő zsűri, hogy mennyire híg, milyen gyorsan folyik a méz. De mindegyik típusú méznek megvan a saját karakterisztikája, ezért külön szempontrendszer alapján értékelik. A beküldött minták között megtaláljuk a kurkumásat, mákost, eprest vagy akár a szarvasgombásat is, melyek elsősorban a fogyasztói igényeknek próbálnak eleget tenni. Árgyelán János elárulta, az érzékszervi zsűrizést több másik értékelőkör fogja követni.
Az Év Kiváló Magyar Méze cím kihirdetéséig számos mézzel kapcsolatos program várja az érdeklődőket. A legközelebbi például a már hagyományosnak számító mézes reggeli lesz, melyet a város oktatási intézményeiben rendeznek meg.