2024. március 29., péntek
FONTOS

272 mézmintát zsűriztek Gyulán

Árgyelán János, az Év Kiváló Magyar Méze verseny főszervezője elárulta, a beküldött mézminták aránya minden évben hasonló tendenciát mutat. Így az idei megmérettetésre is a legtöbben akácmézet neveztek. Tavaly ugyan külön kategóriában versenyeztek, idén azonban csupán 13 napraforgómézmintát pályáztak.

Csütörtökön a művelődési központban zajlott a beküldött minták első körös értékelése, az érzékszervi zsűrizése. A 12 ítésznek osztályoznia kellett az akác, a vegyes virágméz, a különleges, vagyis a mézkészítmény, valamint az egyéb kategóriák mintáit.

Az alábbi felvételeken láthatjuk, hogyan vizsgálják meg a csomagolást. Ezt követően a minta víztartalmát már abból is láthatja a szakértő zsűri, hogy mennyire híg, milyen gyorsan folyik a méz. De mindegyik típusú méznek megvan a saját karakterisztikája, ezért külön szempontrendszer alapján értékelik. A beküldött minták között megtaláljuk a kurkumásat, mákost, eprest vagy akár a szarvasgombásat is, melyek elsősorban a fogyasztói igényeknek próbálnak eleget tenni. Árgyelán János elárulta, az érzékszervi zsűrizést több másik értékelőkör fogja követni.

Az Év Kiváló Magyar Méze cím kihirdetéséig számos mézzel kapcsolatos program várja az érdeklődőket. A legközelebbi például a már hagyományosnak számító mézes reggeli lesz, melyet a város oktatási intézményeiben rendeznek meg.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …