2024. március 29., péntek
FONTOS

Újabb nemzetközi elismerés a gyulai Almásy-kastélynak

A képen Fekete-Dombi Ildikó és dr. Nagy Andor az Örökség és Élmény díj átvételekor

Újonnan kiadott elismeréssel, az Örökség és Élmény díjjal ismerte el a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont tevékenységét a Heritage Hotels of Europe szállodaszövetség.

Idén második alkalommal díjazta tagjait a nemzetközi szakmai szervezet, az elismeréseket vasárnap délután adták át.

Az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség és Élmény díját nyerte el a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. Az egykori történelmi épület a Heritage Hotels of Europe nevű szakmai szövetség által meghirdetett megmérettetésen vett részt. Az Európai Kastélyszállodák Szövetsége a tagjai számára hirdette meg a szavazós játékot, ahol a résztvevők az utazók szavazatai alapján hét kategóriában kaphattak voksokat, ezeket egészítették ki a szervezet elnökségi tagjainak voksai.

A több hónapon át tartó, a nyári turisztikai főszezont is átölelő szavazás a nemzetközi szervezet honlapján zajlott. A díjakat vasárnap délután Magyarország bécsi nagykövetségén adták át.

Az elismerést a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója vette át dr. Nagy Andor nagykövettől. Fekete-Dombi Ildikó az esemény után elmondta: büszke az elismerésre, ami az Európa 40 legjobb múzeuma közé kerülést követően újabb pillére annak, hogy a kastély a kontinens turisztikai térképén szerepeljen.

A Heritage Hotels of Europe számos európai szállodaszövetség szövetsége, ami 13 ország (Ausztria, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Olaszország, Litvánia, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Svájc) 107 kastélyát, erődjét, kúriáját tömöríti.

A gyulai Almásy-kastély történelmi épületként 2016-ban csatlakozott a magyar szervezethez. A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége a hazai szállodaként és/vagy rendezvényhelyszínként, múzeumként működő kastélyok képviseletét, a „kastélyturizmus”
köztudatba történő bevezetését és népszerűsítését tűzte ki fő célul.

A gyulai kastély kiállítóhelyként és látogatóközpontként működik, 2016. márciusi megnyitása óta több mint 300 ezer látogatót fogadott. A 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díj, a 2018-ban az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé kerülés után nyerte el idén az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség díját.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …