2024. március 29., péntek
FONTOS

Magyarország és Románia közös érdeke az észak-déli pólus erősítése

Hétfőn, Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban ünnepelték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Román Tagozata megalapításának 20. évfordulóját.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte, a két ország közötti együttműködés hosszútávú célja az, hogy a közös vállalkozások együttesen egy harmadik ország piacán is megjelenjenek. Ez hozzájárulhat a gazdaság és az életminőség javulásához. Hozzátette, a magyar állam e közös célhoz leginkább oly módon járulhat hozzá, ha országhatárokig tartó autópályákat hoznak létre, illetve fejlesztik a már meglévő vasút-hálózatot. Mindezt a Békéscsaba-Arad-Temesvár, valamint a Debrecen-Nagyvárad közötti sztrádák létrehozásában látja, melyre a kormány csaknem 130 milliárd forintot biztosított. A korszerű infrastruktúra létrejötte az ország uniós pozíciójának megerősítéséhez, valamint egy erős észak-déli pólus létrejöttéhez is hozzájárulhat.

A tagozat létrejötte nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy Németország után – Románia Magyarország második legnagyobb exportpartnere. Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára emlékeztetett, a szervezet 1999-ben, Békéscsabán a határmenti települések közötti külgazdasági kapcsolat erősítése érdekében hozta létre a Magyar-Román tagozatot. Akkor az együttműködés az érintett városokra, a megyék kamaráira terjedt ki, mára azonban az országok egészét magába foglalja.

A kereskedelem mellett jelentős érdekeltséggel rendelkeznek a befektetések is. Jelenleg több, mint 14 ezer magyar érdekeltségű vállalkozás található Románia területén. Orosz Tivadar, a megyei iparkamara és a Magyar-Román Tagozat elnöke elárulta, a kezdetben 1 milliárd euró névleges értékű forgalom mára már közel 10 milliárd euróra gyarapodott.

Hozzátette, a kamara számtalan vállalkozásfejlesztési eseményt szervez egész évben, mint amilyenek az üzletember-találkozók vagy a kiállítások. Az ünnepi rendezvényen részt vevők megtekinthették a megye hazai és román folklórkincseit is.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …