2022. január 20., csütörtök
FONTOS

Nemzetközi konferencián a gyulai Erkel múzeum

Nemzetközi, Nyíregyházán rendezett konferencián mutatkozott be nemrég a gyulai közgyűjtemény. A fő téma a XIX. század második feléhez, az időszakra jellemző múzeumalapítási lázhoz kapcsolódott, ennek apropóján hívták meg Liska Andrást is, hiszen a gyulai Erkel Ferenc Múzeum az ország harmadik legrégebbi vidéki múzeuma, gyakorlatilag egyidős a nyíregyházi Jósa András Múzeummal.

Az eseményen Liska András a tágabb értelemben vett Közép-Kelet Európa XIX. századi múzeumtörténetéről tartott előadást angol nyelven. A rendezvény előadói a hazai szaktekintélyek részvétele mellett többek között Szentpétervárról, Moszkvából, Ukrajnából és Erdélyből érkeztek.

A tanácskozás érdekes tanulsága volt, hogy számos párhuzamot sikerült felismerni az azonos időszakban alapított közgyűjteményekkel összefüggésben.
A legtanulságosabb összefüggés a személyes motívum, vagyis, hogy az indulásnál mindig jelen volt egy olyan, a múlt iránt elhivatott szakember, orvos, tanár, esetleg mérnök, aki érdeklődött a városa, szűkebb vagy tágabb környezete, a nemzet történelme iránt és ebből adódóan elkezdte gyűjteni a régi tárgyakat.

Nézze meg ezt is:

Kiszűrik az ittas járművezetőket a Békés megyei rendőrök

2022 első hetében hét, a másodikban pedig már 16 autóst állítottak elő a rendőrök ittas …