2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Zajlik a Máriás-ház tetőszerkezetének felújítása

Tavaly októberben jelentették be Gyula egyik legrégebbi, országos védelem alatt álló épülete felújítási lehetőségét. Akkor az ingatlan tetőszerkezete még így nézett ki, jelenleg pedig még folynak a munkálatok az összesen 338 m2-es terület helyreállítására.

A tartószerkezetről 2011-ben készítettek szakértői véleményt, mely életveszélyesnek és teljes egészében felújítandónak nyilvánította az épületet. Éppen ezért nyújtott be pályázatot a város önkormányzata az állagmegóvás érdekében, melyen a tavalyi évben 10 millió forint értékű támogatást nyertek. Az önkormányzat ezt egészítette ki további 20 millió forinttal, melynek köszönhetően elkezdődhetett a kivitelezés.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat használta műemléképület felújításakor elsődleges szempont volt az eredeti építészeti stílus megjelenítése, helyreállítása.

Szerdán, Mittag Mónika önkormányzati képviselő a helyszíni sajtótájékoztatón elárulta, a teljes tetőszerkezet átvizsgálásakor fény derült a penésszel, valamint a rovarokkal érintett területekre, ezeket bárdolással sikerült eltávolítani. Ezen kívül kicserélték, pótolták és védőszerrel kezelték a tetőléceket, szellemeneket és szarufákat. Jelenleg a cserépfedés, valamint a csatornázás is a végéhez közeledik.

Következő lépésként pedig az épület belső tereit kívánják helyreállítani, mely akár jövő tavasszal elkezdődhet. A hosszútávú tervek között szerepel az, hogy a hagyományőrzés jegyében múzeumot vagy rendezvénytermet alakítsanak ki.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …