2024. április 19., péntek
FONTOS

A háromszögház kincsei: tárgyak egy gyertyaöntő hagyatékából

A gyulai Erkel Ferenc Múzeum 2005 óta őrzője a gyertyaöntés terén kimagasló tevékenységet végző Marosán György hagyatékának, a teljes gyulai gyertyaöntőműhelye berendezésének, mely páratlan tárgyi emléke egy letűnt, fáradságos mesterségnek.

Békés megyében az utolsó gyertyaöntő mesterként emlegetett Marosán György 60 évig példátlan kitartással és szeretettel készítette a fényt és megnyugvást hozó gyertyákat, melyek közül nem egyszer műremekek is kerültek ki. A gyertyakészítés miatt jellegzetes illatú műhely a Vár utcában található, úgynevezett „Háromszög-ház” padlásán volt található. A házat a mester édesapja építette, akitől a műhely berendezését és mesterségét is örökölte.

Marosán György édesapja fűszerkereskedő volt, e mellett foglalkozott gyertyaöntéssel és mézeskalács készítéssel – hogy a több ezer éves múltra visszatekintő mézeskalácsot a vásárokból hazavihessék ajándékként, karácsony közeledtével pedig a fenyőágat díszítsék vele.
A műhelyben jellemzően különböző méretű fehér gyertyák készültek, amik vallási szertartások alkalmával kerültek felhasználásra a megyében, de távolabbról is érkezett számos megrendelés.

Marosán György eszközei, az üst, a merőkanál, a ring, a gyertyabél, a gyertyák súlyát megállapító mérleg mára múzeumi műtárgy, s a kitartás és a szorgalom szimbólumai.

A gyulai várban november 30. és január 12. között megtekinthető A háromszögház kincsei – Tárgyak egy gyertyaöntő hagyatékából című kiállításon a hagyaték jó néhány érdekes és szemet gyönyörködtető tárgyát mutatjuk be.

A vállalkozást indító idősebb Marosán egykori eszközei közül látható lesz például egy mézeskalácsforma.

A kiállítandók közül a legimpozánsabb talán az a viasz imakönyv borító, amit Marosán Gyuri bácsi készített.

Nézze meg ezt is:

Krusovszky Dénes mutatta be legújabb regényét a gyulai könyvtárban

  “Az összeomlás előtt?” címmel rendeztek író-olvasó találkozót a városi könyvtárban. Ez alkalommal Krusovszky Dénes, …