2024. április 20., szombat
FONTOS

Makón több mint 300 támogató segítségével jött létre a halmozottan sérült fiatal felnőtteket ellátó Erzsébet-ház

Kiss-Rigó László püspök, Novák Katalin államtitkár, Farkas Éva polgármester és Lázár János, a térség országgyûlési képviselôje együtt vágják át az avatóünnepségen a nemzeti színû szalago

„A mai nap ünnep, a szolgáló szeretet útjának megnyílása”

A 23 évnél idősebb, halmozottan sérült fiatal felnőttek ellátására is szakosodott makói Erzsébet-ház rendkívüli összefogással jött létre. Az intézmény működéséhez szükséges ingatlant a Szeged-Csanádi Egyházmegye bocsátotta az Angyalsóhaj Alapítvány rendelkezésére.

– A mai nap ünnep, a szolgáló szeretet útjának megnyílása. Sem Makón, sem a térségében nincs olyan létesítmény, melyben a 23 évnél idősebb, halmozottan sérült fiatal felnőtteket el tudnák látni, ezért döntött az Angyal­sóhaj Alapítvány kuratóriuma az ilyen célt szolgáló Erzsébet-ház létrehozásáról – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester, az alapítvány fővédnöke az átadó ünnepségen. A polgármester felidézte, hogy 2011-ben művészetet kedvelő és pártoló közösségből indult ki az alapítvány szellemisége. A kuratórium akkoriban három célt tűzött ki maga elé: a városban élő nehéz sorsú családok megtalálása és segítése, a Makón élő, művészetet tanuló, főként hátrányos helyzetű diákok támogatása, és a Művészetek Katedrája – Nyári Összművészeti Szabadegyetem működtetése.

A kuratórium 2018-ban céljai közé emelte az elsősorban mentális, szellemi vagy testi fogyatékossággal élő fia­talok és családjaik segítését szol­gáló, de művészeti rendezvényeket, civil szervezetek programjait is befogadni tudó Erzsébet-ház létrehozásának tervét. Az alapítvány ennek érdekében adománygyűjtésbe kezdett. Az összefogáshoz hamarosan több mint 300 támogató csatlakozott. Az akkor még felújítás előtt álló ingatlant a Szeged-Csanádi Egyházmegye bocsátotta az Angyalsóhaj Alapítvány rendelkezésére. Az ingyenes használatba kapott épületet szigetelték, a tetőszerkezetet felújították, majd energetikai rekonstrukció történt. Új nyílászárókat építettek be, burkolatokat cseréltek, konyhát, akadálymentes mosdót, számos közösségi helyiséget, köztük egy speciálisan felszerelt terápiás szobát alakítottak ki.

Az átadó ünnepségen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a 70-es, 80-as években még Magyarországon nem lehetett látni fogyatékkal élő embereket, mert elrejtették őket mások szeme elől.

– Azok, akik nincsenek ilyen élethelyzetben, ma is keveset tudnak arról, milyen felelősséggel jár, ha fogyatékkal élő gyermeket nevel valaki, ám sokat tanulhatunk ezektől a családoktól. Makón gondolnak ezekre a családokra és nemcsak a makóiakra, hanem a térségben élőkre is, segítséget igyekeznek nyújtani, és nem olyan módon, hogy eldugják őket a közösség szeme elől – emelte ki az államtitkár. Novák Katalin felidézte, hogy nemrégiben Szegeden vett részt Kiss-Rigó László püspökkel egy hasonló funkciójú épület avatásán. Ott azonban hiába állt ki a helyi közösség az ügy mellett, a városvezetéstől ehhez nem kaptak segítséget.

– Jó látni azt, hogy itt a közösség, a civilek, egy alapítvány összefogott a várossal, és a makóiak maguk mögött tudhatják a városvezetés támogatását is. Higgyék el, hogy sokkal többre tudnak így jutni, ha összefognak, ha segítik, támogatják egymást – emelte ki Novák Katalin, hozzá­téve, hogy számára a családbarát Magyarország azt is jelenti, hogy minden család megtalálja a helyét ebben az országban, azok is, akik fogyatékkal élő gyermeket nevelnek.

A politikus azt is elmondta, hogy éppen ezért a kormány továbbra is igyekszik segíteni a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családokat az ápolási díjat 2019-től felváltó Gyermekek Otthongondozási Díjának emelésével.

– Jövőre a jelenleg havonta 100 ezer forintot jelentő Gyermekek Otthon­gondozási Díja 123 ezer forintra emelkedik, a következő három évben pedig úgy emeljük meg a mértékét, hogy elérje az akkori minimálbér szintjét. Ez még mindig nem sok, ezzel nem tudjuk a nehézségeket kárpótolni, amit egy tartósan beteg gyermeket nevelő család hordoz, de talán egy jelzés, annak az áldozatnak az elismerése, amit ezek a családok vállalnak – fogalmazott Novák Katalin.

A felújított épületet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …