2024. április 24., szerda
FONTOS

„Ember vagyok, van egy hivatásom és egy feladatom…”

A legnagyobb karriert az egyházban is és minden más területen az futja be, aki a saját életét, képességeit, szeretetét mások szolgálatába állítja”

Tíz éve szolgál a kisteleki járás plébánosaként Antal Imre. A fiatal, 34 éves pap célja, hogy bármikor elérhető legyen. Maga intézi az ügyeit, fenn van a Facebookon, és városon belül rollerrel jár, hogy azonnal megállhasson, ha valaki megszólítja. Úgy fogalmazott, hét településével lelkileg hétgyermekes családapa lett, és ez örömmel tölti el.

Mint mondja, a papságban nincs olyan, hogy nem ezt vártam. Hatéves a képzés, ennyi idő alatt minden kiderül és világossá válik ezzel a hivatással kapcsolatosan. Egyébként is, vallásos családban nevelkedve látta a papok munkáját, így tisztában volt vele, mit vállalt, és ez mivel jár.

➜ Plébánosként fontos, hogy mindig elérhető legyen?

➜ Szerintem a legfontosabb, hogy egy pap legyen mindig megközelíthető. Ha eltávolodik, és nem ad lehetőséget a híveknek a találkozásra, akkor nagy bajok vannak. Szeretek az emberek között lenni. Magam intézem a bevásárlást és a postát is, amin időnként meg szoktak lepődni az emberek. Persze vannak munkatársaim is, de ettől még nem vagyok úr. És bármikor bárki kereshet, a telefonom éjjel-nappal be van kapcsolva.

➜ Volt olyan, hogy éltek ezzel a lehetőséggel?

➜ Igen. Hívott már fel egy helybeli férfi éjszaka, hogy nincs ereje hazamenni a tanyavilágba, nem húzhatná-e meg magát a plébánián. Természetesen segítettem neki. De olyan is akadt, hogy valaki a Facebookon írt rám késő este. Megtisztelőnek éreztem, hogy nem hezitált, illik-e ilyenkor zavarnia a plébános urat.

➜ Mire használja egy pap a Facebookot?

➜ Sokan ezen keresztül jutnak el hozzám, ezért használom. Kapcsolatfelvételre kiváló fórum, de egy-két mondatnál többet nem szeretek itt beszélni. Az pedig egyáltalán nem célom, hogy magamról posztolgassak, és kommentelni sem szoktam. Olvasni viszont sajnos időnként szoktam ezeket, és nagyon elkeserít az a sok mocskolódás.

➜ Tud civil lenni?

➜ Nincs rajtam semmiféle megfelelési kényszer, hogy fel kellene vennem egy papi álarcot. Ember vagyok, van egy hivatásom és egy feladatom, emberként ezt kell megélnem. Nem érzem egy társaságban, hogy különb lennék bárkinél, és nem is vágytam arra, hogy másként tekintsenek rám.

➜ Egy paptól meglehetősen szokatlan módon rendszeresen rollerrel közlekedik. Miért?

➜ Régi vágyam volt egy roller. Egyébként is sokkal egyszerűbb városon belül ezzel járni, mint autóval. Nem szennyezem a környezetet, nem mér be a traffipax. Nagy segítség a kapcsolatteremtés szempontjából is, hiszen akármikor le tudok állni vele, ha megszólítanak, és kiváló beszélgetési lehetőség adódik akkor is, ha kölcsönkérik egy körre. A fiataloknak egyébként már felkeltette a figyelmét.

➜ Hét település plébánosaként dolgozik. Szereti ezt a térséget?

➜ Papi életem eddigi 10 éve ideköt Kistelekhez, Ópusztaszerhez, Bakshoz, Tömörkényhez, Pusztaszerhez, Csengeléhez és Balástyához. Viccesen szoktam is mondani, hogy a püspök úr nagycsaládossá tett engem. Habár vér szerinti családom nincs, de hét lelki gyermekem van. A környéken senkinek nincs ennyi gyermeke, mint nekem. És ettől boldog vagyok. Szeretettel vesznek körül, miattuk van értelme, hogy az ember áldozatot hozzon.

➜ Harmincnégy évesen még nagyon fiatal. Van vágya a papi hivatásban feljebb lépni?

➜ A legnagyobb karriert az egyházban is és minden más területen az futja be, aki a saját életét, képességeit, szeretetét mások szolgálatába állítja. Ennél nagyobb karrier nincs, és ez nekem megadatott

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …