2024. április 20., szombat
FONTOS

19. századi bútorokkal bővült az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteménye

Egy nagylelkű felajánló, Rácz László nemrégiben kiváló állapotú XIX. századi bútorokat, egy intarziás biedermeier ruhásszekrényt, két darab neobarokk széket és egy kisméretű asztalt adományozott az Erkel Ferenc Múzeum részére. A berendezési tárgyak vélhetően gyulaiak, így bizton helyet kaphatnak majd egy, a későbbiekben esetlegesen megvalósuló várostörténeti kiállításban – írta a gyulakult.

Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője ismertette, a tapasztalatok szerint többféle, ajándékozást eredményező motiváció létezhet. Az egyik alapvetően az, hogy az illető család birtokában lévő régi tárgyaknak olyan személyes vagy történeti vonatkozásai vannak, ami alapján a tulajdonosok úgy ítélik meg, inkább múzeumban lenne a helyük.

A másik, ennél némileg praktikusabb ok, amikor olyan régi tárgyak kerülnek elő, amelyek a háztartásban már nem használatosak, és mondjuk, költözködéskor nem tudnak velük mit kezdeni. A tulajdonosok azonban felismerik, hogy ezeknek esetleg történeti értékük lehet és felajánlják a közgyűjtemény részére. Jelen adományozás kapcsán ez utóbbi esetről beszélhetünk.

A korábbi felajánlásokkal összefüggésben egyébiránt itt és itt is találhatók érdekességek, érdemes kattintani!

A tulajdonos azzal kereste meg az immár 151 éves intézmény munkatársait, hogy a bútoroknak nem találnak helyet az általuk vásárolt házban. De, ami ennél is fontosabb, hogy látták, igazán régi darabok és felmerülhet a múzeumi célra való felhasználás. Mint Rácz László fogalmazott, nem gondolt az értékesítésre, rögvest az adományozás mellett döntött.

Liska András kifejezte, betalált a dolog, mert egyébként raktározási hiányosságok okán viszonylag kevés nagyobb tárgyat, illetve bútort tudnak elfogadni, de ez esetben kiugróan jó minőségű, a XIX. század második feléből eredeztethető berendezési tárgyakról van szó.

Bár az adományozó előtti tulajdonosokról és a tárgyak történetéről keveset tudunk, az azonban bizonyos, hogy őt megelőzően egy asztalos mester volt a tulajdonos, aki nagy figyelmet fordított az állagmegóvásra. A bútorok sokáig egy belvárosi ingatlanban voltak használatban, a házat a berendezési tárgyakkal együtt vásárolták, ezután történt meg a felajánlás.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …