2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A holokausztot táncolták el a Gyulai Várszínház színpadán

Szerda este telt ház előtt lépett a Gyulai Várszínház színpadára Fahidi Éva és Cuhorka Emese. A “Sóvirág, avagy a létezés eufóriája” című előadás különlegessége az, hogy a táncosok egyike 94 éves és a családjából egyedüliként tért haza Auschwitzból. Fahidi Éva hároméves kora óta táncol, de csak 90 évesen, ennek az előadásnak köszönhetően lépett először a színpadra.

A Tünet Együttes előadása felveti a kérdést, van-e átjárás a két szereplő világa, élete között, meg lehet-e érteni és értetni egymás tapasztalatait, problémáit?

A két szereplő közötti nagy korkülönbség nem véletlen, hiszen a darab az öregedésről is szól. Hogy az embernek mennyire más lesz a viszonya a testéhez, ha megöregszik. A darab különleges abból a szempontból is, hogy mindkét szereplője a saját életén, élményein keresztül mutatta meg önmagát, ehhez pedig a mozgás eszközeit is segítségül hívták.

Fahidi Éva 59 évvel első megérkezése után, 2003-ban tért vissza Auschwitzba. Ennek hatására “A dolgok lelke” című könyvében megírta azokat az élményeit, amelyekről addig még nem is nagyon beszélt. Azóta pedig kiadta második kötetét, valamint készül egy harmadikkal is. A kétezres évek eleje óta pedig még inkább törekszik arra, hogy elmesélje mindazt a traumát, melynek részese volt. Mindezt azzal a céllal, hogy példát mutasson a fiatalabb generációknak.

A próbafolyamatról és azon keresztül Fahidi Éva életéről “A létezés eufóriája” címmel dokumentumfilm is készült, mely megkapta a Szarejevói Filmfesztivál emberi jogi díját, valamint a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …