2024. április 23., kedd
FONTOS

Kiss-Rigó László püspök kapta idén a Duna-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának műsorával kezdődött idén a Duna-díj átadó a Magyar Rádió Márványtermében, Budapesten.

A Duna Televízió által, 2012-ben alapított díjat minden év decemberében egy olyan személy vagy szervezet kapja meg, akire, amelyre a munkásságával a közmédia az egy nemzetben való gondolkodás ügyének előmozdításában partnerként, segítőtársként tekinthet. Az elismerést tavaly a Rákóczi Szövetség érdemelte ki.

Idén ezt a kitüntetést Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vehette át.

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes az eseményen kiemelte, a kitüntetést annak ítélik oda, akik sokat tettek a nemzet megmaradásáért, a magyarság összetartozásáért. Az idei díjazott esetében ez különösen igaz. Semjén Zsolt kiemelte, a püspökre két szent volt nagy hatással: Teréz anya és II. János Pál pápa.

Az eseményen elhangzott, Kiss-Rigó László alapította a rendszerváltás után az első katolikus iskolát Esztergomban. A püspök az egyházmegyéjében tíz év alatt nyolc templomot építtetett, valamint óvodákat, iskolákat hozott létre.

Kiss-Rigó László a Duna-díj oklevele mellé egy Szűz Máriát ábrázoló szobrot vehetett át, mely Kun Éva alkotása. Szűz Mária kezében a több darabból álló Szent Koronával van ábrázolva, amely szimbolizálja az elszakított országrészeket.

Kiss-Rigó László kiemelte, a díjjal járó összeget jótékony célra ajánlja fel. Az egyik felét a közmédia “Jónak lenni jó!” adventi kampányának támogatására, a másikat pedig a gyimesfelsőloki plébánia közösségi házának befejezésére adományozza.

Nézze meg ezt is:

Az autizmus világnapját ünnepelték Gyulán

  Több százan vettek részt csütörtökön a gyulai Pánczél Imre Intézmény autizmus világnapi programján. A …