2024. április 20., szombat
FONTOS

Kedvező az időjárás a madaraknak

Kedvező az időjárás a madaraknak, hiszen a hideg, fagypont alatti hőmérséklet nem párosul a hó fedte tájjal. A még itt tartózkodó, rovarevő madarak bőséggel találnak élelmet. Nagyobb gond majd akkor lesz, hogyha hirtelen megérkezik a hó.

Télen gyakran többezres varjúcsapatokat is láthatunk a külterületeken és a városban egyaránt. Az első csapatok gyakran már októberben megjelennek, de eleinte elsősorban a pusztákon vagy az állattartó telepek környékén tartózkodnak, ott gyűjtenek maguknak eleséget. A hidegebb időben jellemző ezekre a madarakra, hogy az utcán eldobált hulladékokat szedegetik, így próbálnak eleséghez jutni. A varjak a belvárosi parkokban a mogyoró és diófákat keresik leginkább, amelyek friss csemegét szolgáltatnak számukra.

A varjak táplálékforrásukhoz közel már alkonyatkor kiválasztják maguknak a legjobb éjszakai pihenőhelyeket. A szakember kiemelte, hogyha valaki sérült madarat talál az utcán, út közben akkor értesítse a Körös-Maros Nemzeti Parkot.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …