2024. április 25., csütörtök
FONTOS

75 évvel ezelőtt hurcoltak el közel 500 gyulait a málenkij robotra

Vasárnap reggel, a németvárosi templomban emlékeztek a málenkij robot gyulai áldozataira. A szentmisén ezúttal is megáldották azt az emlékhelyet, melyen a szénbányákban elhunyt személyek névsora olvasható. 1945. január 10-én mintegy 500, többségében német származású embert hurcoltak el kényszermunkára Gyuláról a Szovjetunióba. A megemlékezés a misét követően az Apor Vilmos téren található emlékszobornál folytatódott.

Az emlékszobornál Bódás János, Lehetetlen című versét Berndt Richárd közreműködésével hallhatták a megemlékezők. A második világháború utáni megtorlások részeként 75 évvel ezelőtt egy 53 vagonból álló szerelvény indult el több, mint 500 gyulai emberrel.

A gyulai németvárosi templomban tartott szentmisén minden évben megemlékeznek az érintettekről, valamint köszöntik az elhurcoltak közül azokat, akik még köztünk élnek. Ők öten vannak még, idén sajnos, egészségügyi állapotuk miatt nem tudtak eljönni az eseményre.

Az öt év kényszermunkát követően a deportáltak közül többen hazaérkeztek, azonban voltak, akik tragikus körülmények között vesztették életüket. Gyulán él még az egykori elhurcoltak közül Kempf Mártonné, Szőke Józsefné, Janics Ferencné, Csomós Mihály és Szikes Antalné.

Nézze meg ezt is:

Jubileumot ünnepel az Erkel kórus

Sikeres évtizedek állnak a gyulai Erkel Ferenc Vegyes Kar mögött, amit a napokban hangversennyel és …