2024. április 23., kedd
FONTOS

Egyedülálló maketten mutatják be a gyulai vár ostromát

Látványos szakaszába ért a gyulai vár fegyvertermében látható dioráma fejlesztése. A fény és a hanghatások egészen egyedülálló módon mutatják be az 1566-os török ostromot. Ezeken a felvételeken Pertáf pasa csapatainak a mozgását piros, Kerecsényi László várvédő vitézeinek a hadmozdulatait pedig kék színnel ábrázolják.

A dioráma az 1566-os gyulai vár mai tudásunk szerinti lehető legpontosabb ábrázolását nyújtja. Ezért van ott a palánkvárban a hatalmas ágyúdomb, ezért csúcsosabb a mainál a belső vár tornyának teteje, és ezért fehér színű a ma is látható téglavár.

A maketteket készítő Hajnal Péter elmondta, több szempontból is különleges kihívást jelentett a gyulai erősség megalkotása. A vár alaprajza teljesen szabálytalan, nincs benne derékszög, a falak vastagsága változó, ráadásul egyedülálló módon itt elpusztított falrészleteket is be kell mutatni.

A vár kiállításának megújítása régóta tervben van, és kisebb lépésekben folyamatosan zajlik. Az utóbbi időben viszont felgyorsult a 15 éves tárlat korszerűsítése, a mai igényekhez szabása. Ennek a törekvésnek a látványos eleme a három dimenziós, múzeumi makett.

A látogatók már most megismerkedhetnek ezzel a puskával, mely azt a képet mutatja, melyet az ablakon át a várvédők a XVI. században láthattak.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …