2020. szeptember 28., hétfő
FONTOS

Városképeket állítottak ki a gyulai könyvtárban

Kedd este nyitották meg a “Körülöttünk színes város” elnevezésű kiállítást a Mogyoróssy János Városi Könyvtár előadótermében.

A tárlaton Sólyom Caterina nagyváradi születésű, jelenleg Budapesten élő festő képei tekinthetők meg. Az összesen huszonkilenc akvarellképet az utóbbi évtized utazásai ihlették. A könyvtárba látogatók bepillanthattak többek között Róma, Párizs és Nagyvárad eldugott utcáira, tereire, de megtekinthették a Budapest kevésbé ismert épületeit ábrázoló alkotásokat is.

Az alkotó elárulta, már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni a művészet iránt, a váradi utcákat járva megihlették a szecessziós épületek. Éppen ezeknek az élményeknek köszönhetően elvégezte a képzőművészeti kurzust, végül azonban közgazdászként helyezkedett el. Gyermekei születését követően fordult újra az alkotás felé, akkor egy iskolai feladat kapcsán virágokat festett, majd a fiatalok önállóvá válásával egyre gyakrabban festette le az őt körülvevő tájat. Jelenleg több galériában is láthatóak a művei. Sólyom Caterina elárulta, eddig realista ábrázolásmóddal jelenítette meg témáit, azonban a legújabb megbízásának köszönhetően az absztrakt festészettel is próbálkozik. A könyvtárban látható városképek mind pasztellárnyalatú akvarellek, vagyis az eddigi művészetét meghatározó stílust jelenítik meg.

Bokor Ildikó elárulta, az egyesület ezzel a kiállítással csatlakozott a szerdai magyar kultúra napjához. A tárlat február 21-éig tekinthető meg a könyvtárban. Sólyom Caterina pályájáról, alkotási folyamatáról bővebben pénteken, Értékőrző című műsorunkban is hallhatnak.

Nézze meg ezt is:

Így metsszük az évelő lágyszárúakat, hogy ősszel újra virágozzanak

Nem ritka jelenség, amikor egy évelő növény az első virágzás után szakszerűen megmetszve, a hosszantartó …