2024. április 19., péntek
FONTOS

Felemelő koncert a Magyar Kultúra Napján

Elsőként Beethoven István király nyitányát adta elő szerda este az Operaház muzsikusaiból álló Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara a gyulai Vigadóban megrendezett Magyar Kultúra Napi ünnepségen. Ez a magyar vonatkozású darab már csak azért is érdekes, mert ebben jelennek meg először a későbbi Örömóda dallamtöredékei.

A folytatásban Görgényi Ernő polgármester Kodály Zoltánt idézve mondott rövid ünnepi beszédet. Kiemelte, minden generációnak feladata az, hogy ne csak ápolja, hanem tovább is építse ősei kultúráját, így az önkormányzatnak is fontos feladatai vannak e téren.

A Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester vezényelte hangversenyen felcsendült Erkel Hunyadi Lászlójának nyitánya is, de egy-egy művel emlékeztek a százötven éve elhunyt Mosonyi Mihályra és a hatvan éve eltávozott Dohnányi Ernőre is.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. Az ünnepi program végén az Erkel Ferenc által alapított zenekar adta elő a Himnusz eredeti, Erkel által írt verzióját, melyet a gyulai közönség énekelt.

Nézze meg ezt is:

Fókuszban a területfejlesztés

  Hétfőn nyolcadik alkalommal szervezett információs napot a Békés Vármegyei Önkormányzat a Csabagyöngye Kulturális Központban. …