2024. április 20., szombat
FONTOS

Kosztolányi Dezsőről tartottak rendhagyó irodalomórát

Kosztolányi Dezsőről, a máig töretlen népszerűségnek örvendő költőről tartott rendhagyó irodalomórát Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész.

Kedden, a zeneiskolában az érettségire készülő erkeleseknek nyújtott segítséget Kiss Lászlóval folytatott beszélgetése. Bíró-Balogh Tamás elárulta, immár több mint két évtizede kutatja Kosztolányi életművét, költeményeit, prózáit, levelezését. Kitartó vizsgálatának köszönhető, hogy a tavalyi év folyamán olyan dokumentumokat fedezett fel, melyek alapján kikövetkeztethető az, hogy az eddig ismert szerelmei mellett egy harmadik nő is nagy hatással volt rá. Többek között azért is, mert róla mintázta később az Édes Anna címszereplőjét.

Bíró-Balogh Tamás és Kiss László igyekeztek bemutatni azt az íróműhelyet, ahol Kosztolányi alkotott, hogy a gyulai diákok megismerkedhessenek a költő egy hétköznapibb oldalával, valamint ihlete forrásaival. Emellett, a keddi, rendhagyó irodalomórán szó esett Kosztolányi szerelmei mellett utolsó éveiről, a betegségéről, de arról is, hogy miért lehetséges az, hogy a magát költőként definiáló Kosztolányinak ma inkább a prózáit ismerik az emberek. A középiskolai tananyagban ugyanis a legnagyobb szerepet az Édes Anna, illetve az Esti Kornél kapja.

A rendhagyó irodalomóra fontos célja volt az is, hogy a diákok közelről megismerkedhessenek a magyar költészet jelentős alakjának egy másik, kevésbé ismert oldalával is annak érdekében, hogy kedvet kapjanak az olvasáshoz, irodalmi ismereteik elmélyítéséhez.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …