2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A magyar irodalom nagyjainak szerelmét mutatták be

A Gyulai Várszínház kamaratermében is bemutatták a legnagyobb magyar költők, írók szerelmi életét bemutató “Nagyon kell szeretniök” című felolvasószínházi előadást.

Az esemény egyben könyvbemutató is volt, hiszen az előadások anyaga két kötetbe foglalva a közelmúltban jelent meg. A sorozat címe, illetve tartalma ismerős lehet Nyáry Krisztián “Így szerettek ők” elnevezésű művéről. Réczei Tamás elárulta, Szegeden és Budapesten egy-egy kisebb bölcsészcsoporttal megvizsgálta azokat a leveleket, naplóbejegyzéseket, melyek alapján Nyáry Krisztián megírta azokat a facebookos bejegyzéseket, melyeket később kötet formájában meg is jelentetett. Ezekből tizenkét színházi este alakult ki, mindig más-más író életének fordulópontjait feldolgozva.

A Gyulai Várszínházban olyan költők szerelmi élete jelent meg, mint Ady Endre, Molnár Ferenc, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Móricz Zsigmond, József Attila, vagy Márai Sándor. Gyabronka József tolmácsolásában pedig a nézők azt is megtudták, hogyan vélekedik Karinthy Frigyes Böhm Aranka iránt érzett szerelméről.

Réczei Tamás elárulta, a tapasztalatok alapján a nézőket leginkább József Attila története rendíti meg, pozitív példaként pedig Márai Sándor hűsége áll. A legkönnyebb dolguk éppen Márai valamint Móricz Zsigmond érzelmeinek rekonstruálásakor volt, hiszen terjedelmes naplókat írtak, melyek fennmaradtak az utókor számára.

A kötet nem titkolt célja, hogy oktatási segédanyagként is helyet kapjon a közép-és felsőoktatási rendszerben, ezért is jelent meg a Diákkönyvtár sorozat tagjaként.

Nézze meg ezt is:

Idén is Törökzugban kezdődött meg a városi virágosztás

  A meghirdetett időpont előtti órában is már nagy volt az érdeklődés a városi virágosztás …