2020. március 31., kedd
FONTOS

Szent II. János Pál legyen Európa védôszentje

Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, a konferencia nevében azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy Szent II. János Pált avassa egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé. Ezt a kérelmet támogatta Stanisław Dziwisz bíboros is októberben, az „Europa Christi” Mozgalom varsói kongresszusán.

2020-ban ünnepeljük Szent II. János Pál születésének centenáriumát és emlékezünk halálának 15. évfordulójára. Mind a lengyel helyi egyház, mind az egyetemes egyház számára fontos évfordulókkal kapcsolatban Stanisław Gądecki érsek hangsúlyozta:
– A lengyel pápa péteri szolgálata tele volt forradalmi döntésekkel és fontos eseményekkel, amelyek megváltoztatták a pápaság arculatát és befolyásolták Európa és az egész világ történelmét.

A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke azzal a kéréssel fordult Ferenc pápához, hogy avassa Szent II. János Pált egyházdoktorrá és nyilvánítsa Európa védőszentjévé. A főpásztor emlékeztetett rá, hogy a lengyel pápát számos történész és teológus a Nagy II. János Pálnak nevezte.

Jelentôs szerepet töltött be a vasfüggöny lehullásában
– Szent II. János Pál pápaságának gazdagsága személyisége gazdagságából fakadt. Egyszerre volt költő, filozófus, teológus és misztikus, ami számos dimenzióban nyilvánult meg, kezdve lelkipásztori és tanítói tevékenységétől az egyetemes egyház vezetésén át az életszentségről tett személyes tanúságtételéig – írta Gądecki érsek Ferenc pápának. Hangsúlyozta többek között, hogy Szent II. János Pál pápaságának azért is volt nagy sikere, mert jelentősen hozzájárult Európa egységének helyreállításához több mint ötven évig tartó megosztottság után, amelyet a vasfüggöny jelképezett. A Lengyel Püspöki Konferencia elnöke megállapította: Szent Cirill és Metód, valamint Szent Adalbert egységet teremtő és kulturális evangelizáló tevékenysége után több mint ezer évvel, művük gyümölcsei nem csak szociális, de vallási síkon is, a lengyel pápa személyében védelmezőre és utódra találtak.

Wojtyla pápa civilizációnk alapja, az európai értékek ôrzôje

Stanisław Dziwisz bíboros, Szent II. János Pál egykori személyi titkára, az Europa Christi Mozgalom kongresszusán mondott beszédében támogatta Stanisław Gądecki érsek Ferenc pápához intézett kérelmét. Hangsúlyozta, hogy a lengyel pápát egyházdoktorrá kellene avatni és európai közös otthonunk társvédőszentjévé kellene nyilvánítani. Dziwisz bíboros megjegyezte, hogy ez a projekt nem felhívás a múltba való visszatérésre.

– II. János Pál gondolati világa abszolút modern, eredeti és kreatív, de ugyanakkor nemesen klasszikus. Wojtyła egyensúlyt teremtett a hagyomány és a modernség között és friss leheletet hozott az egyház életébe és ezáltal a kultúra, a politika és a tudomány egyetemes terébe. Ebből a szempontból a szent pápa valódi tanítóvá és egyházdoktorrá lett, így azoknak az európai értékeknek az alapvető őrzője, amelyek korunk civilizációjának elmozdíthatatlan alapját képezik.

Öröksége még sokáig útmutatás az Úrral való találkozás felé

– Wojtyła pápa nemcsak korunk nagy egyházdoktora, hanem Európa nagy védőszentje is, akinek olyan sok mondanivalója van a hívők és a nem hívők számára. Nehéz és összetett korunkban Istennél való közbenjárása, amiről olyan jól biztosított bennünket Ratzinger bíboros a gyászmise homíliájában, csodálatos támaszt jelent minden jóakaratú ember számára. Az örökség, amelyet írá­saink­ban ránk hagyott a helyes irányt térképezi fel, amelyet követnie kellene közös utunknak egy jobb világ felé, az Úrral való végső találkozás felé – mondta beszédében Dziwisz bíboros az Europa Christi Mozgalom varsói kongresszusán. vertse márta – vatikán

Nézze meg ezt is:

Szeretett nagyot álmodni

  Szegedi színekben lejátszott 147 utánpótlásmérkőzésen 210 gólt szerzett Dobronoky Viktor. A 2002 decemberi születésű …