2021. április 13., kedd
FONTOS

Idén 22 esetben okozott gondot a szén-monoxid Békésben

2018-ban 30, tavaly 45, idén pedig már idáig is 22 olyan, szén-monoxiddal kapcsolatos eset történt Békés megyében, mely a katasztrófavédelem beavatkozását igényelte. Az elmúlt évek során ugyan egyre többen ismerték fel a mérgező gáz veszélyeit, és használnak érzékelő berendezést, de Békésben ennek ellenére – az idei évet kivéve – minden esztendőben történt halálos mérgezés.

Legutóbb egy eleki lakásban jelzett időben az érzékelő, ahol egy fali gázkazánból szivárgott a veszélyes gáz. Az ott lakó nő nem lett rosszul, a berendezést kiemelték a hálózatból és a szolgáltató műszaki biztonsági felülvizsgálatot rendelt el.

Gomkötő Zoltán, a megyei katasztrófavédelmi hatósági osztály szolgálatvezetője elmondta, mi magunk is sokat tehetünk a saját biztonságunk érdekében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján megtalálhatóak a fogyasztóvédelem által is ajánlott szén-monoxid-érzékelők fajtái és típusai.

A szén-monoxid „láthatatlan”, hiszen színtelen, szagtalan, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely a tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, így rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, súlyosabb esetben eszméletvesztés jelentkezik.

Nézze meg ezt is:

Polónyi István díszpolgár, Puskás Lajos Kiváló Polgár lett

Idén személyes találkozás nélkül, a virtuális térben hirdette ki Görgényi Ernő polgármester, kik érdemelték ki …