2024. március 19., kedd
FONTOS

Megrendítő történet, Döbrentei Sarolta: Sára asszony a Gyulai Várszínházban

Temetéssel kezdődik a 19. század eleji, sok gyermekes család története a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciójában, melyet csütörtök este a Gyulai Várszínház kamaratermében is bemutattak.

Döbrentei Sarolta Sára asszony című művében a gyermekáldás végeláthatatlan tragédiába fulladt. A család nyolc gyereket temet el egymás után. Ez nemcsak bennük, hanem a falu közösségében is kérdéseket vet fel: Talán nincs elég hitük vagy mégis mit csinálnak rosszul? Sára asszony is válaszokat keres, a történet első részében buzgóbb hitéletet akar élni, aztán elveszíti hitét, végül visszatalál.

Arany János szüleinek 10 gyermeke született, ebből ketten maradtak életben, a magyar irodalom egyik legismertebb alakja, illetve nővére. A Sára asszony című darab onnan követi tovább a történetet, amikor a nyolcadik gyermek temetésén vesz részt a gyászoló család. A negyven év körüli asszony később újra gyermeket vár, de már úgy érzi sorsa elkerülhetetlen, saját kezével ássa meg a még meg nem született gyermek sírját.

A megrendítően mély darab végén a kisfiú megszületik és a János nevet kapja, Arany János néven keresztelik.

Nézze meg ezt is:

Erkel Ferenc szépunokája mondott beszédet március 15-én, a Petőfi téren

    Hagyományosan a Kossuth téren kezdődött a március 15-ei ünnepi programsorozat. Ezen a helyszínen …