2024. április 24., szerda
FONTOS

Helyreállították az Apor téri gólyafészket

Csütörtök reggel a Körös-Maros Nemzeti Park és az áramszolgáltató szakemberei helyreállították azt a gólyafészket, mely még tavaly sérült meg. A fészek nagy része leomlott, majd a vezetékre esett, így a hamarosan visszatérő madarak nem tudták volna használni.

Az, hogy a gólyáknak műfészkekkel segítenek, mintegy három évtizedes gyakorlatnak számít. A nemzeti park munkatársai által felhelyezett műfészek egy olyan koszorút jelent, melyet kökény gallyakból készítettek. Ezt az eredeti fészek darabjaival kiegészítve helyezték fel az új tartóállványra. Az így létrehozott lakóhelyet a madarak az esetek 98 százalékában elfoglalják.

Forgács Balázs természetvédelmi tájegységvezető elmondta, a gólyafészkek helyreállítása nem számít különleges eseménynek a nemzeti park gyakorlatában. Az esetek száma ugyan évente változik, de elég gyakorinak mondható a probléma.

A gólyák fokozottan védett fajnak számítanak, elterjedési területük folyamatosan szűkül. Magyarországon évente 500 pár költ, ez csak a harmada az 1940-es évekbeli állománynak.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …