2023. február 1., szerda
FONTOS

Diakónusszentelés Gyulán

Amanso Brendan Chika, Balogh Ottó és Nnadi Onyedikachi Benjamin

Aki valóban csatlakozik Jézus Krisztushoz, az győztes

Amanso Brendan Chikát, Nnadi Onyedikachi Benjamint és Balogh Ottót, a Szent Gellért Szeminárium ötödik évfolyamának növendékeit január 11-én szentelte diakónussá Kiss-Rigó László püspök a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban.
„Magam is áldozattá leszek
a ti lelketekért.”
(2Kor 12,15)

Kivételes alkalom helyszíne volt a gyulai Nádi Boldogasszony-templom, amikor a szegedi Szent Gellért Szeminárium három végzős növendéke egy életre szóló elköteleződést vállalt Jézus Krisztus meg­hívására.

Az orosházi származású Balogh Ottó több éven keresztül kereste helyét a világban, de sokáig nem találta meg. Először informatikát kezdett tanulni, de azt érezte, hogy ez nem az ő útja. Hetedikes kora óta rendszeresen ministrált, így az egyházközösség hívei már korábban látták, hogy egyszer pap válhat belőle, noha ettől a kezdetekben elhatárolódott. Később megérett benne a kérdés: „Miért ne legyek pap?” A gim­ná­ziu­mi évek végén értette meg, hogy a meghívás végig ott volt mellette, csak nem akarta meghallani, észrevenni.

A nigériai születésű Amanso Brendan Chika, és honfitársa Nnadi Onyedikachi Benjamin Gyulán töltötte gyakorlati éveit. Leginkább Amanso Brendan Chika szívéhez került közel a város és a Nádi Boldogasszony-templom. A diakónusszentelés helyszíne a kispapok kívánságára lett a békési kisváros, amelyet Kiss-Rigó László püspök és Kovács József rektor is támogatott.

– Isten szolgálatra hívott minket, amit meghívásnak vettünk – fogalmazott a két nigériai növendék. Céljuk, hogy később segédlelkészként szolgáljanak.

A gyulai ünnepi szentmisén a leendő diakónusokat név szerint mutatták be Kiss-Rigó László püspöknek, ők pedig jelentkeztek az Úr akaratának teljesítésére.

– Aki valóban csatlakozik Jézus Krisztushoz, az győztes. Az igazi győzelem a világ felett a mi hitünk. Azt kívánom, hogy a diakónusi szolgálat alatt még inkább elmélyüljön, fejlődjön, erősödjön a kapcsolat Jézus Krisztussal, és másokat is erre tanítsanak – fogalmazott a főpásztor.
A szentelési imádságot követően átadták az új diakónusoknak szolgálatuk új liturgikus ruháit. A stólát, a papi hatalom szimbólumát még csak az egyik vállon átvetve viselhetik, jelezvén, hogy a papi szolgálat teljességét még nem nyerték el.

A beöltöztetést követően megkapták az evangéliumos könyvet is. Az újonnan szentelt szerpap elsősorban Isten Igéjének hirdetője a hívek között. Feladatát képezi a szeretetszolgálat, a keresztelés, házasságkötés, temetés, valamint az evangélium ünnepélyes felolvasása, homília, illetve prédikáció tartása. A három diakónust várhatóan az év közepén, nyáron szentelik pappá.

Nézze meg ezt is:

Adventkor is nyitva a Dóm Látogatóközpont

  Más múzeumokkal ellentétben a Szegedi Dóm Látogatóközpont nem zár be a fűtésszezonban, gazdag programokkal várja továbbra …