2024. április 20., szombat
FONTOS

Több országban is gyűjtik Steigerwald István festményeit

Steigerwald István festő, grafikusnak kereken nyolcan évet kellett arra várnia, hogy szülővárosa galériájában, a Kohán képtárban is kiállítsák műveit. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, január végén nyílt meg tárlata, mely a “Periférián – fél marék apró színes kavics” címet viseli. A képtárban összesen 93 műve kapott helyet, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk az alkotó mindennapjaiba, műterme hangulatába.

Az alábbi felvételeken éppen azt az asztalt láthatjuk, melyen Steigerwald István minden nap két órán keresztül rajzol vagy vázlatokat készít. A grafikus elárulta, eredetileg építészetet szeretett volna tanulni, melyhez először arra volt szükség, hogy elsajátítsa a kőműves szakmát. Éppen emiatt az ötvenes években Budapestre került, ahol az akkor romos Budai várat kellett renoválniuk. Ekkor zajlott az 1956-os forradalom, melyet társaival figyelemmel kísért. Egy alkalommal azonban elkapták az utcán és börtönbe zárták, ahol 1 év 9 hónapot töltött.

A politikai múltjának köszönhetően a lehetőségei száma minimálisra csökkent. E következményének tartja azt is, hogy Gyulán öt évvel ezelőtt és idén nyílt csak kiállítása. Steigerwald István elárulta, makacssága miatt nem adta fel a művészi hivatást, illetve azért sem, mert nem tudja elképzelni az életét festés nélkül. Azóta pedig már több száz képet készített, illetve Ausztráliában és Romániában is vannak állandó gyűjtői.

A festői hivatás mellett Steigerwald István Kézjegy című műsorunkban többek között azt is elárulta, honnan ered a “Pipás” kifejezés, miért kezdett el köveket gyűjteni, hogyan emlékszik vissza zenei karrierjére és milyen képen dolgozik jelenleg.

Nézze meg ezt is:

Női konferenciát rendeztek a gyulai baptisták

  A közösség élményét és a lelki feltöltődést kínálta a résztvevőknek az a női konferencia, …