2024. április 24., szerda
FONTOS

A vidékfejlesztés, a családtámogatás és a foglalkoztatottság javítása a kormányhivatal idei célja

Kedden tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a Békés Megyei Kormányhivatal. Takács Árpád kormánymegbízott kiemelte, a járási hivatalokkal közösen elérték kitűzött céljaikat.

2018-ban 1 millió 162 ezer, 2019-ben pedig már 1 millió 428 ezer ügyfél fordult a kormányhivatalok ügyintézőihez. Ez több, mint 20 %-os növekedést jelent. Mindez annak is köszönhető, hogy tavaly két új kormányablakot is létesítettek, egyet Mezőhegyesen, egyet pedig a békéscsabai vasútállomáson. Takács Árpád elárulta, az ügyfelek egyharmada, vagyis közel félmillióan a kormányablakokban intézték ügyeiket. Ez a Családvédelmi Akciótervnek valamint a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálatoknak is köszönhető.
A tavalyi évben 58,5 milliárd forinttal támogatták az agrár és a vidékfejlesztést, mely példátlannak minősül – fejtette ki.

Új elemként létrehozták a Fiatal Gazdák Fórumát, a Pályaorientáiós kerekasztalt, novemberben pedig megalapították azt a Tudományos Tanácsot, mely idén kezdte meg működését. A szeghalmi és szarvasi járások épületeinek részleges, illetve teljes felújítása is lezajlott. A tavalyi évben is fontos volt a közfoglalkoztatottak számának csökkentése, az új munkaerőpiaci tanácsadásnak köszönhetően 3000 fő helyezkedett el. 2019-ben 7500-an voltak, erre az évre pedig a 6000 fő a cél. Takács Árpád kormánymegbízott beszámolt az idei tervekről is, hiszen a közigazgatási hatáskörök folyamatos átszervezése, valamint megosztása is lezajlik majd. Például a szabálysértések ügyeit a járási hivatal helyett a rendőrség végzi a jövőben, illetve a közigazgatási eljárásokat is egyfokúsítják majd. A legtöbbeket azonban az építésügyi változások érintenek – fejtette ki.

A közeljövőben 540 millió forint értékű támogatás segítségével 6 épület energetikai korszerűsítése is megtörténik. A kormányhivatal idén is kiemelt figyelmet fordít majd a vidékfejlesztésre, a családok támogatására, a gyermekek védelmére és a foglalkoztatás javítására.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …