2024. április 20., szombat
FONTOS

Összefoglaló: rendkívüli intézkedések a koronavírus miatt

Rendkívüli intézkedéseket rendelt el a kormány az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére a magyar emberek egészségének és életének megóvása érdekében. Ezek Gyulát is érintik.
A szükséges óvintézkedések mellett a vállalkozók is igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez. A kereskedők több okból is aggódhattak, hogyan változik a forgalom a koronavírus miatt. Az egyik helyi zöldségesnél arra számítottak, hogy csökken a vásárlók száma, az emberek viszont a zöldségekből, gyümölcsökből is többet vettek az elmúlt napokban.

A kihirdetett veszélyhelyzetben üresen maradtak a Gál Ferenc Főiskola termei, a hallgatók nem látogathatják az intézmény egyik épületét sem. Csütörtökre és péntekre rendkívüli rektori szünetet rendeltek el, március 16-tól pedig megkezdődik a tavaszi szünet. Március 23-tól távoktatásra áll át minden képzés a főiskolán, ez a döntés visszavonásig érvényes. A hallgatói ügyintézés is kizárólag elektronikus eljárásban történik.
Nemcsak a városi, hanem az iskolai, március 15-ei ünnepségek is elmaradnak. A Gyulai Tankerületi Központ arra kéri az intézményeket, hogy minden iskolai programot, ünnepséget, tábort mondjanak le a tanulók, a pedagógusok és családjaik biztonsága érdekében. Azt is kérik, hogy a köznevelési intézményekben kiemelt figyelmet fordítsanak a szükséges fertőtlenítés és takarítás rendszeres elvégeztetésére.

A koronavírus elleni védekezés érdekében a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság által március 18-ra hirdetett KÉK című víz világnapi kiállítás megnyitója, valamint a március 20-ra meghirdetett városi víz világnapi rendezvény is elmarad.
A kormányrendeletnek megfelelően 100 fő alá, jelen esetben 90-re korlátozta a kamaratermi előadások nézőszámát a Gyulai Várszínház. A szerda esti Egy százalék indián című darabnál már érvénybe lépett a szankció. A kamaraterem mosdóiban kézfertőtlenítők állnak a nézők rendelkezésére, és minden közönségforgalmi terüket a megszokottnál többször, fokozott figyelemmel, fertőtlenítő anyagok használatával takarítják, így a nézőtéri székeket is.

Március 11-e után zárt kapuk mögött kell megrendezni nemcsak a felnőtt, hanem az utánpótlás nagypályás bajnoki mérkőzéseket is – ez már a Grosics Akadémia weboldalán olvasható. A meccseken kizárólag a labdarúgók, a stábtagok, a vezetők vehetnek részt maximum 25 fő erejéig. Rajtuk kívül a minimális technikai és egészségügyi személyzet, a hivatalos személyek lehetnek jelen. A játékvezetők arról kaptak tájékoztatást, hogy a megszokott, a sportszerűség által is megkövetelt, a mérkőzések előtti és utáni kézfogásokat mellőzni kell.

Nincs Gyulán koronavírussal fertőzött beteg – ezt már Görgényi Ernő polgármester jelentette be, aki csütörtökön értékelte a kialakult helyzetet a Gyula Tv-nek adott interjúban. A polgármester hangsúlyozta, a város a megelőzés fázisában van, az óvatosság és a megfontoltság indokolt, ha pedig eljön az ideje, határozott cselekvésre lesz szükség, melynél az országos operatív törzs döntései az irányadók.

Nézze meg ezt is:

Évfordulót ünnepeltek a gyulai polgárőrök

  Öt éve adták át a Gyulai Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület irodáját, egyben a gyulai polgárőrök …