2024. március 28., csütörtök
FONTOS

A Gyulai Várszínházban mutatták be Hajdu Szabolcs trilógiájának befejező részét

A Gyulai Várszínház kamaratermében is bemutatták Hajdu Szabolcs trilógiájának befejező előadását, az Egy százalék indián című darabot. A színész-rendező ugyanis az Ernelláék Farkaséknál folytatásaként megalkotta a Kálmán nap elnevezésű előadást. Előbbi a gyereknevelést, utóbbi pedig az intimitást, és annak hiányát állította középpontba. A három előadást színházi trilógiának is tekinthetjük, mert mindegyik stílusa és hangulata azonos, miközben nem folytatásai egymásnak. A befejező rész, a szerdán bemutatott darab, az Egy százalék indián a jelenkorban is aktuális témákat, az identitást, a nemi szerepeket és a nők párkapcsolati elnyomását helyezte középpontba.

A darab története három középkorú pár köré összpontosul, akiknek egy temetés miatt kell újra találkozniuk egymással. A három férfi ugyanis elvesztette gyermekkori jó barátját, így a feleségeikkel együtt összegyűlnek és elkezdenek iszogatni.

Az összejövetelen a férfiak és a nők is egyaránt rosszul érzik magukat, nem csak az elhunyt barátjuk miatt. Az egyik pár férfitagja például rendszeresen bántalmazza feleségét, a másik pedig folyamatosan hazudik szerelmének.

A három női karaktert az köti össze, hogy nincsenek döntési pozícióban. Ők csak akkor kerülnének hatalmi pozícióba, ha elhatároznák, hogy kilépnek rosszul működő kapcsolatukból, ahol egyébként is csak alárendelt szerepük lehet.

A karakterek párbeszédei, az általuk felvázolt élethelyzetek pedig olyannyira mindennaposak, hogy bárkinek eszébe juthat róla egy ismerősük vagy akár saját maguk is, éppen ezért olyan sikeresek – fejtette ki Hajdu Szabolcs.

Az előadásról bővebben pénteken, Értékőrző című műsorunkban is hallhatnak.

8 melléklet

Nézze meg ezt is:

Az áldozatsegítésről egyeztettek Békéscsabán

  A békéscsabai Áldozatsegítő Központban tett látogatást és a kormányhivatalban megtartott, szakmai egyeztetésen vett részt …