2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Új rendszabályokat vezetett be a kórház

Számos területen szigorított a koronavírus járványra való tekintettel a Békés Megyei Központi Kórház. A gyógyító intézmény az új szabályokat honlapján tette közzé. Alább mi is közöljük ezeket.

Az intézménybe történő belépés:

Pándy Kálmán Tagkórház Karácsony János utcai teherportát csak a munkatársak és a mentők használhatják. A betegek mind gyalogosan, mind személyautóval a Semmelweis utcai személyi portán keresztül érkezhetnek, ahol az SBO munkatársai előzetes triage-t végeznek.
Dr. Réthy Pál Tagkórház Dedinszky Gyula utcai teherportát csak a munkatársak és a mentők használhatják. A betegek a Gyulai út felől a sebészeti tömb auláján keresztül érkezhetnek, ahol az SBO munkatársai előzetes triage-t végeznek.

A veszélyhelyzet alatt az alábbi szabályok érvényesek, ami szerint tervezett egészségügyi ellátások csak akkor kerülhetnek elvégzésre, ha annak oka
– életveszély, illetve sürgős szükség,
– daganatos megbetegedésben szenvedők ellátása és
– tartós egészségkárosodás elkerülése.

A Központi Laboratóriumi járóbeteg szakrendelésein csak az alábbiakban felsoroltak esetén végzik el a mintavételeket:

– onkológiai szakrendelés beutalójával érkező betegek,
– hematológiai szakrendelés beutalójával érkező betegek,
– protrombin idő/INR vizsgálatok elvégzése,
– terhesség alatti kötelező vizsgálatok.
– egyedi elbírálás alapján sürgős esetben:
– vidékről érkező idős, mozgásukban korlátozott betegek vizsgálatainak elvégzését,
– képalkotó diagnosztikai, sürgős sebészeti beavatkozások elvégzéséhez szükséges laboratóriumi vizsgálati eredmények,
– érvényes beutalóval érkező betegek sürgős vizsgálatok elvégzése és/vagy foglalkozás-egészségügyi orvos által kiállított beutalóval rendelkezők.

Lelet kiadások szünetelnek: A diagnosztikai vizsgálatok (laboratóriumi vizsgálatok, röntgen, ultrahang, CT, MRI, izotóp) leleteit az EESZT-be feltöltjük, amelyeket megfelelő hozzáférés esetén le lehet tölteni.
A tüdőszűrés és egyéb szűrővizsgálatok szünetelnek: a foglalkozás egészségügyi szakorvos beutalójával rendelkező betegek, akiknek a munkába álláshoz elengedhetetlen a vizsgálat elvégzése csak érvényes beutaló esetén kerülhet sor a vizsgálatra. Tüdőszűrést végzünk továbbá sürgősségi esetekben.

Járóbeteg/fizioterápiás szakellátás korlátozása:

A fekvőbeteg szakellátáshoz hasonlóan valamennyi járóbeteg szakellátás korlátozottan vehető igénybe.
Minden előjegyzett beteget értesítünk, valamint biztosítjuk a szakrendeléseken a telefonos konzultációt.

Kontroll vizsgálatok:

A beteg megjelenést kérjük, szíveskedjenek elhalasztani. A kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követően új időpont egyeztetése szükséges.
Nem sürgősségi fekvőbeteg szakellátás:
Az előre tervezett műtétekhez hasonlóan valamennyi fekvő beteg ellátó osztály és krónikus osztály betegfelvétele is módosul.
Ha Önnek van már osztályos felvételi időpontja az a kialakult helyzet miatt elmarad. Az újabb felvételi időpontról értesíteni fogjuk. A nappali ellátások teljes körűen szünetelnek.

Műtéti program átütemezése:

Az előre tervezett műtéti beavatkozások elvégzésére csak a járványveszély megszűnte után kerül sor. Az időpontok módosításáról az Ön által megadott elérhetőségen értesítjük.
Az aktuális állapotával kapcsolatos kezelés szükségességéről háziorvosával/kezelőorvosával telefonon egyeztessen.

A folyamatban lévő onkológiai kezelésekre a változások nem érvényesek, azok a megfelelő protokollok szerint zajlanak.

Beutalók, igazolások érvényessége:

a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad,
a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani,
az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet,
az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig
a mai napra és az ezt követő napokra érvényes beutalók a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig érvényesek maradnak. Ezeket az intézmény elfogadottnak tekinti a járványveszély megszűnte után.

E-recept alkalmazása:
A személyes találkozások számának csökkentése érdekében a mai naptól minden beteg részére biztosítjuk az e-recept elérhetőségét. A veszélyhelyzet kihirdetésétől egyszerűsödött az e-recept kiváltásának feltételrendszere. A veszélyhelyzetben a gyógyszertárak a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A gyógyszertárban kizárólag a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

SZIGORÚ látogatási tilalom van érvényben!

Törekszünk arra, hogy az alábbi esetekben biztosítsuk a kapcsolattartási jogot az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően:
Súlyos állapotú betegnek joga van, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjon. Felnőtt betegeket csak különleges esetben engedéllyel látogathatják (súlyos állapotú, haldokló beteg).

A kiskorú betegek mellett a szülő, törvényes képviselő, vagy az általa megjelölt személy tartózkodhat azzal, hogy egy kiskorú mellett csak egy szülő és egymást NEM váltogathatják. Szülő nő mellett egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés időtartama alatt folyamatosan tartózkodhat.

A beteg által megadott személy a beteg és az önmaga egészségének védelmében naponta legfeljebb két alkalommal kezdeményezheti a látogatást.
A kapcsolattartás jogának gyakorlása előtt kérjük, hogy az adott osztályon, telefonon érdeklődjön az aktuálisan érvényes szabályokról.

Betegdokumentáció igénylése:

Kizárólag elektronikus úton történhet a gyulai tagkórház esetében a titkar@bmkk.eu, a békéscsabai tagkórház esetén a titkarbcs@bmkk.eu e-mail címen.

Nézze meg ezt is:

Régiós bowling versenyt rendeztek sérült sportolóknak

  A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Harruckern SE szervezésében rendeztek a napokban regionális …