2024. április 24., szerda
FONTOS

Szent István életét bemutató ötéves programsorozat indul

Kiss-Rigó László püspök, Vízkelety Mariann és Lomnici Zoltán a szegedi sajtótájékoztatón

„Ha nincs identitástudat, nem tudunk reményteli jövőt építeni”

Ötéves tematikus programsorozat indul Szent István 2025 címmel az állam­alapító magyar király életművének megismertetésére – jelentette be január 14-én Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke Szegeden, a püspöki palotában rendezett sajtótájékoztatón.

A kezdeményezés bemutatása során Lomnici Zoltán kiemelte a történelmi múlt tiszteletét, a hazaszeretetet, amelyek rendkívül fontosak a magyarság jövője szempontjából. Évente 10-15 programot, kiállításokat, kulturális rendezvényeket, tudományos konferenciákat rendeznek a kezdeményezés keretében. Diósgyőrön, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a király államszervező munkájáról rendeznek tudományos tanácskozást. Szegeden a dómban szentmisét tartanak, a király egyházszervező tevékenységét pedig konferencián mutatják be – közölte az elnök.

A tematikus programok érintik majd a király állam- és egyházszervező tevékenységét, a szent korona jelentőségét, Szent István nemzetiségekhez fűződő viszonyát és külpolitikáját is. Az elnök hangsúlyozta, hogy a programok a kapcsolatok javítását is szolgálhatják a környező országokkal, hiszen a szlovákok és a horvátok egy­aránt szentként tisztelik államalapító királyunkat, akit egyedüliként a keleti és a nyugati kereszténység is szentként tisztel.

Vízkelety Mariann, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke kifejtette, a programsorozat célja Szent István teljes szellemi örökségének újrafelfedezése. Szent István birodalma keresztény értékközösség, egyfajta stratégiai, szervezeti válasz volt kora kihívásaira. Az elnök véleménye szerint ma ilyen válasz lehet a visegrádi négyek együttműködése.

A programok tervezésére alakult öttagú testület tagja Kiss-Rigó László püspök is. A főpásztor szerint fontos, hogy az ország, a nemzet, a társadalom minden tagja komoly identitással rendelkezzen, ehhez szükség van a közös múlt, a gyökerek, a értékrend ismeretére. Államalapító királyunk érsekséget és több püspökséget is alapított, többek között a Szeged-Csanádi Egyházmegyét.

– Ahhoz hogy az ország, a nemzet és a társadalom minden tagja komoly identitással rendelkezzen, fontos hogy ismerje a közös múltat, gyökereit és a közösség értékrendjét. Ha nincs identitástudat, akkor nem tudunk reményteli jövőt építeni – fogalmazott a püspök. Hozzátette, különösen örült ennek a programsorozatnak, ugyanis az egyházmegye idén ünnepli 990. évfordulóját, így még ebben az évben elkezdik a felkészülést az egyházmegye milleniumára.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …