2024. április 16., kedd
FONTOS

A Ladics-ház eddig ismeretlen értékeit mutatják be

Egy, a közönség számára eddig ismeretlen, eredeti szegedi papucs került elő a Ladics-ház raktárából, melyet az alábbi felvételen Nagy Adrienn néprajzos muzeológus mutatott be. A most induló, új sorozatunkban a gyulai Erkel Ferenc Múzeum dolgozói ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel ismertetik meg a kultúra iránt érdeklődőket.

A szegedi papucs mellett szóba kerülnek a századforduló tisztálkodási szokásai, a különböző higiénés eszközök funkciói. Valamint az, hogy mikor építették meg a Ladics család fürdőszobáját, illetve milyen gyakran használták ezt a korszakban. A kiállított tárgyak között számos olyan van, amely első pillantásra elkerülheti a látogatók figyelmét. Ilyen lehet az a két szecessziós váza is, melyet egészen egyedi festéssel díszítettek.

A Ladics-ház legrégebbi bútoráról is szó esik majd, mely nem csak a készítési idejét tekintve keltheti fel a figyelmet. A felvételeken látható szekreter több titkos fiókot is rejt. A másik nagy rejtély a Göndöcs Benedeket ábrázoló portré, illetve Ladics László három fiának gyűjteménye.

A Ladics ház értékeit bemutató sorozat a koronavírus-járvány miatt kialakult “Maradj otthon!” elnevezésű kezdeményezéshez is kapcsolódik. Mint ismert, a gyulai kiállítóhelyek március 17-e óta határozatlan ideig nem látogathatók.

A Ladics-ház kincseit bemutató sorozat minden pénteken, Értékőrző című műsorunkban látható, illetve a közösségi média felületein és a gyulatelevizio.hu oldalon is elérhető.

Nézze meg ezt is:

Sokkolja a nézőket az Alzheimerről szóló film

  Péntek délután a művelődési házban vetítették Kollár István, Alzheimer című díjnyertes dokumentumfilmjét. A megdöbbentő …