2024. április 24., szerda
FONTOS

Ötödik helyezést értek el a gyulai diákok a szecessziós vetélkedőn

A közelmúltban, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumban rendezték meg a Palotáról palotára elnevezésű tanulmányi vetélkedőt.

Az eseményen a helyi középiskolás csapatok mellett nevezett a gyulai Harruckern János iskola három tanulója is.

A résztvevő 84 diák 28 csapatot alkotva mérte össze tudását, kreativitását. Bagyinszki Zoltán elárulta, a vetélkedő három részből állt. Az elsőben képek, fényképrészletek alapján kellett felismerniük az Aradon található szecessziós palotákat. Ezt kvízkérdések követték, melyek témája szintén a városban található szecessziós épületek, valamint a település arculatát meghatározó egykori főépítész, Szántay Lajos köré összpontosultak. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, februárban avattak szobrot a műépítész tiszteletére. A diákok harmadik feladata pedig éppen az emlékműhöz kapcsolódott, ahogy a felvételeken is látjuk, a tanulóknak közös képet kellett készíteniük vele.

Március 10-én díjazták a verseny hat legjobb eredményével büszkélkedő csapatot, akik között a gyulai Harruckern János iskola tanulói is helyet kaptak. Ők végül az ötödik helyet érdemelték ki. Külön elismerték azokat a diákokat is, akik a legkreatívabban valósították meg a fotózással kapcsolatos feladatot. Hiszen a legjobban sikerült felvételeket a Csiky Gergely Főgimnázium aulájában egy hónapon keresztül kiállítják.

2013 óta minden év júniusában országszerte kiállításokkal, találkozókkal ünneplik meg a Szecessziós Világnapot. Ennek előzményeként szolgált a vetélkedő, melyet a tervek szerint, június 5-és és 6-án egy testvérvárosi programsorozat követ majd. Bagyinszki Zoltán elárulta, a szervezőket is meglepte, hogy már ilyen korán, milyen sokan jelentkeztek a márciusi csapatversenyre.

Bagyinszki Zoltán, Bálint Imre és Fodor György egy évvel ezelőtt készítették el Gyula város szecessziós térképét, amely közel 40 műemléket, köztéri műalkotást mutat be interaktív formában. Aradon pedig közel kétszáz épület vár még a digitális feldolgozásra. Éppen ezért elkezdték az előkészületeket, hogy egy hasonló térképet létrehozhassanak.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …