2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Kiégést megelőző tréningen vettek részt külhoni pedagógusok

„Megtalálni az egyensúlyt Isten–én–család–munkahely között”

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kateketikai Irodája és a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Kateketikai Központja közösen szervezett kiégést megelőző tréninget január 23–25. között Szegeden. A programon húsz pedagógus vett részt a nagyváradi egyházmegyéből. Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási püspöki helynöke is köszöntötte a résztvevőket.

A Fiatalokkal a keresztény Európáért transznacionális együttműködésben öt ország – Lengyelország, Szlovákia, Románia, Szerbia és Magyarország – különböző intézményei vesznek részt. A cél, hogy a fiatalok hasznosan töltsék szabadidejüket valamint, hogy erősödjön keresztény értékrendjük. Ennek érdekében fontos a fiatalokkal foglalkozó szakemberek számára olyan alkalmakat teremteni, ahol megerősödhetnek hivatásukban, hogy a rájuk bízottakat kísérni tudják.

Koncz András tréner, közösségépítő, valamint Vargáné Bögi Veronika, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ka­te­ke­ti­kai Irodájának munkatársa vezették a tréninget, melynek során a résztvevők rátekinthettek hivatásuk gyakorlásának körülményeire, kapcsolatrendszerükre, mindarra, ami erővel tölti el őket vagy energiát von el tőlük.

A következő témák feldolgozása segített a reális helyzet feltérképezésében: energiaszintek, energia és életem szeletei, energia és kapcsolatok, energia és a munkahelyi elvárások, határok, kikapcsolódás. A találkozó során a résztvevők megtekinthették az 500 éves szeged-alsóvárosi Havas Boldogasszony-templomot és ferences kolostort.

A résztvevők beszámolói hűen tükrözik azt, amit ezen a hétvégén megtapasztaltak, átéltek, amiben megerősödtek.

 Egy közvetlen, baráti hangulatú tréningen Vera és András elvezetett bennünket önmagunk legbensőbb, rejtett labirintusába. Tájékozódási pontokat, kapaszkodókat kaptunk önmagunk, emberi és munkakapcsolataink megértésében, fejlesztésében. Köszönet érte a szervezőknek! (M. B.)

 Csak az tud meleget és fényt sugározni, de nem perzselni, aki felismeri, megérti és elfogadja önmaga és mások határait. A szabadság mindig a határon túl van. (F. Éva)

 A kreatív pillanatok, az önelemző foglalkozások, az ötletes játékok és a felhőtlen derű a tréning folyamán lendületet és motivációt adott a további tevékenységeimben. Megerősített ez abban, hogy amit csinálok, jó, és a kollégáim, közösségem támogatásával lesz igazán kerek. Köszönöm! (J. Gábor)

 Hálás vagyok, mert a játékok által felszabadulhattam és megtapasztalhattam, melyek az igazán lényeges dolgok. (T. Orsolya)

 Köszönöm szépen a szervezőknek és a kollégáknak azt, hogy játszótársak lehettünk, hogy másfél napban időtlenséget élhettem meg, az egység élményét. A kiégés ellen, önmagam és a társ, kolléga, családtagok, gyerekek, tanítványok erős hálójának energiáját, isteni egyensúlyba való hitét vihetem magammal. (B. Zsófia)

 Hogy mit kaptam? Örömet, őszinte kapcsolatokat, feltöltődést, nyitottságot valami új felé, ugyanakkor befelé fordulást, önismeretet. Köszönet érte! (Cs. K.)

 Megtalálni az egyensúlyt Isten–én–család–munkahely között. (H. Kle­­men-­tina)

 Hálásan köszönünk szépen mindent! Néha a dolgok maguktól rendeződnek, ha kimondjuk és megbeszéljük, kibeszéljük magunkból azt. Öröm tudni, hogy nem vagyunk kiégve, s hogy a kiégés kordában tartása a mi kezünkben van. Csodás napok voltak!

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …