2024. április 24., szerda
FONTOS

Az értelmileg akadályozott személyek kirekesztése mögött az információhiány áll

A kirekesztés mögött legnagyobb részben az információhiány áll.

Ezt orvosolni az egyik legfontosabb feladat: mondta Misák Darinka, az Esély Pedagógiai Központ gyógypedagógusa 3Téma című műsorunkban. Az értelmileg akadályozott személyeket a társadalom nagy mértékben kirekeszti, az információhiány pedig tovább táplálja az előítéleteket. Az Esély Café című program 2017-ben kezdődött el, melynek köszönhetően a vendéglátásban próbálhatták ki magukat a hátrányos helyzetű fiatalok. Gyulán a Manuel kávézóban találkozhattunk velük. Az eltelt három év alatt óriási fejlődésen mentek keresztül az érintettek, többek között az önbizalmuk is megnőtt.

A kávézóban dolgozó fiatalok könnyen rázódtak bele a munkába, sokak számára az okozná a legnagyobb fájdalmat, hogy ha nem dolgozhatnának többé. Az Esély Café program azonban továbbra is lehetőséget biztosít erre, Békés megyében több kávézó is csatlakozott a kezdeményezéshez és a jövőben még több fiatalnak biztosítanak lehetőséget. Az elmúlt évek tapasztalatait az Esély Pedagógiai Központ gyógypedagógusa könyvben szeretné megismertetni az érdeklődőkkel, Misák Darinka erről is beszélt a 3Témában.

A hamarosan elérhető kötetben azok az érintettek is megszólalnak, akik önkéntes munkaként vállalták el a rájuk bízott feladatokat. Amellett, hogy ők is sikerélményt szereznek, a program a családokról is szól, a szülők ugyanis dolgozni láthatják gyermeküket.

Nézze meg ezt is:

Rendőrök és rendőrségi dolgozók vehettek át jutalmat a Rendőrség Napján

  Szent György nap, a Magyar Rendőrség Napja alkalmából 2024. április 23-án állománygyűlést tartottak a …