2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Orvosi maszkokat készítenek a békéscsabai színház varrodájában

Az alábbi képsorokon éppen azt a folyamatot láthatjuk, ahogyan Petrovszki Árpád, a Békéscsabai Jókai Színház szabótár-vezetője elkészít egy szájmaszkot.

A teátrum varrodájában az elmúlt hetekben a jelmezek helyett inkább saját gyártású, mosható védőeszközök készítésével foglalkoztak. Hiszen, mint ismeretes, a járvány következtében bizonytalan ideig szünetelnek a klasszikus színházi előadások, illetve fogyóeszközzé váltak az olyan termékek, mint amilyen a kézfertőtlenítő, illetve az egyszer használatos, orvosi maszk.

Petrovszki Árpád hozzátette, az általuk készített maszkokhoz hasonlót bárki meg tud varrni otthonában. Az interneten számos egyszerű szabásmintával lehet találkozni, köztük olyanokkal is, melyekhez nem szükséges varrógépet használni. Az egyszerűségük miatt pedig a szabótárban dolgozók könnyedén és gyorsan közel 400 darab szájmaszkot gyártottak le egy hét leforgása alatt.

Az ötlet nem egyedülálló, a kezdeményezés a Veszprémi Petőfi Színházból indult útjára, idővel pedig az ország több teátruma, köztük a Jókai Színház is csatlakozott. Seregi Zoltán elárulta, az orvosi szájmaszkok készlethiányára való tekintettel jutott arra az elhatározásra, hogy száz, a szabók által készített védőeszközt felajánl azok számára, akik a leginkább rászorulnak.

A színházi varrodában készült maszkok előnye, hogy nem kell őket négy óra után eldobni, jól moshatóak, fertőtleníthetők.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …