2021. május 17., hétfő
FONTOS

Szamosi Szabolcs a szegedi dóm új zeneigazgatója

Szamosi Szabolcs orgonamûvész

Minden orgonista vágya, hogy a szegedi dóm orgonáján játszhasson egyszer, hiszen a templom megépülésekor az ország legnagyobb, a földrész harmadik legnagyobb ilyen hangszerének számított – fogalmazott Szamosi Szabolcs orgonaművész a Szeged-Csanádi Egyház­megye székesegyházának új zeneigazgatója.

 

Az egyházzenész beszélt arról is, hogy mit jelent számára orgona­művészként a szegedi dóm, milyen hosszú távú tervei vannak, valamint nyilatkozott a koronavírus-járvány miatt elmaradó koncertekről.

Az orgonistának a város a családi kötődései, a székesegyház pedig Európa-hírű orgonája miatt kedves. Lapunknak kiemelte, hogy ezen a hangszeren – rengeteg hangszínének, regiszterének köszönhetően – különleges élmény nemcsak a koncertadás, hanem a gyakorlás is.

– Próbáltam végteleníteni azt az időt, amit a billentyűknél tölthettem – vallotta arról, hogy milyen volt első „találkozása” a szegedi dóm orgonájával.
Ma is ugyanígy érez minden alkalommal, s reményei szerint mindezt sok más művésztársa is megtapasztalhatja a következő években. – A római katolikus egyház zenéje hosszú évszázadok tradíciójára épül: ez egy olyan alap, amelyre építkezhetünk, építkezhetek. Mind a koncertéletben, mind a liturgiában ezeket a sziklákat szeretném megerősíteni – fogalmazott terveiről. Célja, hogy az egyházzene, az orgonajáték legszélesebb skáláját mutathassa be a közönségnek, amelyek egyben a legmagasabb minőséget biztosítják.
Egyelőre azonban a koronavírus elleni védekezés a legfontosabb, amely átírta a mindennapok mellett a koncertszervezők naptárait is. Le kellett mondani Martin Bakernek, a Westminster katedrális orgonaművészének a koncertjét, hasonlóan Szamosi Szabolcs és Várdai István csellóművész közös fellépéséhez.

Várhatóan nem hallgathatjuk meg május 28-án a vatikáni Sixtus-kápolna kórusát sem, amely a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál szegedi koncertje lett volna. Szamosi Szabolcs azonban azt ígéri, amint a körülmények megengedik, pótolni fogják az elmaradt programokat.

 

Névjegy: Szamosi Szabolcs orgonaművész

 

Pécsett született. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tanulva kezdett orgonálni. Felsőfokú tanulmányait szülővárosa mellett Budapesten, Grazban és Salzburg­ban folytatta, többek között egyház-karnagyi, egyházzenei, orgona-művész-tanár diplomákkal is rendel­kezik. 1994-tôl közel két évtizeden át a pécsi bazilika orgonistája, karnagya, zenei vezetője.
2010-ben lett a Filharmónia Dél-Dunántúl Nkft. ügyvezetője, majd a területi Filharmóniák összevonása után a Filharmónia Magyarország Nkft. igazgatója.
2020-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Idén nevezte ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye székesegyházának zeneigazgatójává Kiss-Rigó László püspök.
Házas, öt gyermek édesapja.

 

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

Színház a vírushelyzet idején A bezárt ajtók mögött is folyik a munka Szeged színházaiban. A repertoár bővítése, folyamatos …