2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Bemutatjuk a szegedi Forráspontot „A fiatalok mellett kôkemény megküzdési helyzetekben”

A fiatal felnőtteket megszólító szegedi Forráspont Lelki­gondozói Szolgálat vendégei voltunk. Kik, milyen problémákkal veszik igénybe a segítő beszélgetést, mit ad nekik az öt alkalmas térítésmentes egyéni kísérés. Erről beszélgettünk a szolgálat munkatársaival: Ser­főző Levente atyával, az egyházmegye ifjúsági referensével, Tajti Péterrel, a szolgálat vezetőjével, Gellén-Kunos Margit és Keszeli Ilona koordinátorokkal.

Az EFOP-pályázat keretében létrehozott Forráspont hároméves története azt mutatja, fontos szükségletre éreztek rá alapítói. A szolgálat sok szálon válaszol a mai ember lelkigondozási, életvezetési igényére. Segítő beszélgetés, egyéni kísérés mint fő szál mellett szerveznek különböző tematikájú önismereti csoportokat, tréningeket, tartanak kurzust a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán Mindennapi pszichológia címmel, ahol sokakat érintő témákat – személyiség, értékrend, kommunikáció, párkapcsolat, családmodellek, szülőkről való leválás, családtervezés, karrier/család – dolgoznak fel. A heti rendszerességgel felkínált „Térj be órák” idején bejelentkezés nélkül nyújtanak azonnali segítséget.
A három év alatt keresettek lettek, Szegeden referenciaponttá váltak. Az egyéni kísérés folyamán egy naptári évben öt térítésmentes alkalmat biztosítanak 18–30 év közötti fiatal felnőtteknek. Az első, ismerkedő beszélgetésen a koordinátorok fogadják az érdeklődőt, és problémája függvényében biztosítják számára a segítőt, a pszichológust, család­tera­peutát, mentálhigiénés szakembert.

A szolgálat elkötelezett a keresztény értékek mellett, de munkatársai hangsúlyozzák, segítségüket világnézeti hovatartozástól függetlenül bárki igénybe veheti. Itt biztonságos és bátorító közeg fogadja őket, meghallgatásra találnak bármilyen életkérdéssel érkezzenek.

Leggyakoribb problémák között van a szorongás, párkapcsolati nehézségek, alvászavar családi problémák, leválás, önállósodási vágy. Sokan jönnek hivatástisztázó kérdésekkel, felülvizsgálják a gyakran szülői hatásra hozott választásukat.

Az öt alkalom alatt komoly önismereti munka zajlik. Amint megtapasztalják az elfogadást, nyitottságat, figyelmet, egyre jobban ráteszik magukat. Tőlünk mindig megkönnyebbültem mennek ki – mondja Ilona. Péter rámutat: Beleütközünk elvárásokba, hogy receptet, tanácsot, megoldást adjunk. De nem ez a fel­ada­tunk. A fiatalokat tudatos ön­­ismeretre kell nevelni. Arra kell őket megtanítani, hogy legyen bennük igény önmagukra ránézni, kérdéseket feltenni önmaguknak önmagukról. Így a beszélgetés célja, hogy feltárja az ember számára saját erőforrásait, és abban támogatja meg a fiatalt, hogy ráébreszti, megvan benne az erő­forrás, és megerősíti, jó úton jár, amikor odaszánta az időt, hogy ránézzen életére. Mindannyiunknak vannak foltjai, fejlesztendő területei, szerencsés, ha egy szakemberrel tudunk szembenézni ezekkel. Ezt az élményt akarja megadni a Forráspont.

A beszélgetés segíti, hogy tudatosabban nézzen magára, és kap egy erős alapot abban az élethelyzetben, amikor megküzdési stratégiákat kell kialakítania, hiszen kőkemény megküzdési helyzetekkel áll szemben: mi a hivatásom, meg tudok-e állni a pályán, megtalálom-e a párom.

Nézze meg ezt is:

Fűtéstámogatással enyhítenek a téli gondokon

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász egész évben számos jótékonysági akcióval és adománnyal segíti a rászorulókat. A téli időszakban …