2024. április 24., szerda
FONTOS

Javaslatok a társasházak lakóinak a vírus terjedésének megakadályozása érdekében

Jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, vagyis a köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel jut a környezetbe, vagy egy másik emberre. De a fertőzött felületek, tárgyak megérintésével a kórokozó a kézre kerülhet, majd az arc, száj vagy orr megérintésével bejuthat a szervezetbe. Bár az nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a különböző felületeken, éppen ezért kiemelten fontos a rendszeres fertőtlenítés, takarítás. A társasházakban számtalan olyan felületet találunk, melyeket a lakók megérintenek, így ezek fertőzöttsége esetén fokozott a vírus további terjedésének kockázata. Ennek elkerülése érdekében a Gyulai Társasházkezelők és Társasházak Szolgáltató Egyesülete számos javaslatot tett a lakók, illetve a tulajdonosok számára.

Több társasházban megjelentek olyan plakátok, melyeken a fiatalabb lakók az ott élő időseknek bevásárlási lehetőséget ajánlanak fel. Harmati Imre elárulta, a legtöbb helyen a lépcsőház, illetve a közös helyiségek takarítását vállalták át a veszélyeztetett korban lévő tulajdonosoktól. De ugyanez a helyzet ott is, ahol takarítót alkalmaztak. Érdemes azonban odafigyelni a kilincsek, lépcsőkorlátok, illetve a közösen használt helyiségek fertőtlenítése mellett a gumikesztyű viselésére, valamint a kétméteres távolság szigorú betartására. A lifteket is érdemes elkerülni, amennyiben ez nem megoldható, akkor a gombokat zsebkendő segítségével nyomjuk meg. Fontos, hogy ugyanígy járjunk el a kaputelefonok esetében is.

Abban az esetben, ha a társasházban valami olyan jellegű meghibásodás történik, amelyhez szerelő szükséges, érdemes a munkálatok befejezését követően újra lefertőtleníteni az épület közös használatú helyiségeit.

Nézze meg ezt is:

Májusban ismét Gyula ad otthont a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrának

  A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra helyszíne 1993 és 2009 …