2022. szeptember 30., péntek
FONTOS

Az elmúlt hetekben számos növény termését pusztította el a fagy

Mint ismeretes, a termelés szempontjából az egyik legfőbb kockázatot a fagy jelenti.

A tél végeztével pedig a kora tavaszi hőmérsékletcsökkenés, az elmúlt hetekben tapasztalt éjszakai fagy is pusztító hatással lehet a korai virágzású növényekre. Hiszen a kedvező időjárás és a hirtelen felmelegedés hatására a fák felébredtek téli álmukból, elindult a növényi nedvek keringése, ezzel együtt a virágzás folyamata is. Ekkor a jelentős lehűlés, valamint a hajnali fagyok hatására, a fákon lévő termőrügyek és nyíló vagy már teljesen kinyílt virágok könnyedén károsodhatnak, elfagyhatnak. Szűcs Gergely kertész elárulta, a fagyási tünetek jelentkeztek a képsorokon látott kajszibarack, de a mandula, illetve az őszibarack egyes változatának virágainál is.

Leggyakrabban tehát a kajszi- és őszibarackfák szenvednek tavaszi fagykárt, szemben a hazánkban őshonos meggyel, cseresznyével, almával és körtével. Szűcs Gergely hozzátette, az elmúlt hetekben tapasztalt nagy hőmérséklet-ingadozás miatt fokozottan oda kell figyelnünk a fügére és a kivire, valamint a dísznövényeink védelmére is.

A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés, különböző geotextilek használata, illetve a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül az utóbbit tartják a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő megoldásnak. A fagyás bekövetkeztének kiemelt következménye lehet a terméskiesés, mely a kajszi-, valamint az őszibarack tekintetében, a jelenlegi ismeretek szerint országos szinten a termés 70-80 százalékos pusztulását jelenti.

Érdemes még odafigyelni a tavaszi vetésű sárgarépára, petrezselyemre, zöldborsóra és hagymára is. Amennyiben ezek is károsodtak a fagy miatt, nem késtünk még el az újravetésükkel.

Nézze meg ezt is:

Első osztályos diákoknál szűrik a lisztérzékenységet

  2014 óta szűrik a lisztérzékenységet a tanulóknál Gyulán. Az ingyenes szűrést ebben az évben …