2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Újdonságok a szegedi dóm egyházzenei életében

Küldetésünk a kultúra és a művészet megőrzésé és gazdagítása

Az egyház és a zene fontos kapocs a kultúra gazdagítása terén. Kiss-Rigó László püspök, a székesegyház zeneigazgatói teendőivel Szamosi Szabolcs orgonaművészt, egyházzenészt bízta meg. A feladat a húsvéti ünnepi szentmise zenei vezetésével indul. Az egyházmegye és a Filharmónia Magyarország együttműködésével 2020-ban öt különleges találkozást, öt olyan hangversenyt hallhat a közönség, ahol a hangszerek királynője mindig újabb és újabb arcát mutatja meg.

A Filharmónia Orgonabérlet idei évada igazi zenei tűzijátéknak ígérkezik a pápa kórusával, a Westminster katedrális orgonaművészével és más világhírű fellépőkkel. Martin Baker koncertorgonistaként világszerte elismert művész, zenei vezető, orgonaművész, kórusának karnagya. A Westminster Katedrális világhírű orgonaművésze ragyogó improvizációs játékával 1997-ben első díjat nyert a Szent Alban Nemzetközi Orgona Fesztivál improvizációs versenyén.

Az orgonaszerető közönségnek jó hír, hogy a 2019-es Orgonabérlet elmaradt koncertje idén április 5-én kerül megrendezésre a Dómban. A koncerten változatlan felállásban, fantasztikus műsorral várja a közönséget Szamosi Szabolcs és Várdai István. Az orgonaművész és a világhírű csellóművész koncertje igazán különleges, mert ritkán hallhatjuk együtt az orgonát és a csellót.

Pünkösdkor a Filharmónia Magyar­ország Con Spirito Egyházzenei Fesztiváljának Szeged is otthont ad egy kiemelkedő koncert erejéig. Ez alkalomból a bérlet májusi hangversenyén a pápa kórusát, a vatikáni Sixtus-kápolna kórusát hallhatja a közönség a szegedi dómban. A kórus eredete az egyház első századaira vezethető vissza, sorai­ban olyan zenei nagyságok is énekeltek, mint Giovanni Pierluigi da Palestrina vagy Josquin des Pres.

Húsz állandó felnőtt énekesből és harminc fiúénekesből áll a Pueri Cantores kórus, mely közvetlenül a Szentatyának teljesít szolgálatot. A fő elkötelezettségük, a pápai liturgikus szertartások mellett koncertjeiken céljuk a zenei és liturgikus történelem felvázolása, valamint az egyház evangelizációs küldetésének kifejezése.

Szeged nyáron sem marad orgonakoncertek nélkül. Idén második alkalommal kerül megrendezésre az Orgonák Éjszakája országszerte. A városban is több program várja az orgonaszerető közönséget. Szegeden augusztusban újra Orgona Pont, ahol a hangszerek királynője újra táncba hív egy-egy hangszert és énekhangot.

A nyári szünet után szeptember 13-án folytatódnak a bérletes hangversenyek. A harmadik koncerten Somogyi-Tóth Dániel orgonaművészt, Debrecen város főzeneigazgatóját és a Kodály Filharmónia Debrecen rézfúvós együttesét köszönthetik az Orgonabérletben.

Novemberben a fiataloké a főszerep! A mindössze 22 éves orgonaművész, Stephan Pollhammer a nemzetközi Maria Hofer Orgonaverseny és a nemzetközi Rheinberger Orgona­verseny első helyezettje volt 2019-ben. A Filharmónia Magyarország bérletében ezúttal egy formabontó hangversenyt hallhatnak a fiatal orgonaművésztől és az Óbudai Da­nubia Zenekartól.

Decemberben Kovács Szilárd orgonaművész és a Pécsi Bazilika Mozart Kórusa egy karácsonyi hangulatú koncerttel zárják az évadot és az évet. A koncerten Szamosi Szabolcs vezényel. A dóm különleges akusztikájú terében az orgonaművész improvizációi és a kórus felcsendülő dallamai egyedülálló zenei élményt ígérnek a közönségnek.

Nézze meg ezt is:

Kulturális mozaik

  Kiállítás-panoráma a Magyar Kultúra Napján Két kiváló fotóművész tárlata indította a kulturális újesztendőt. A szegedi Somogyi-könyvtárban Schmidt …