2024. április 16., kedd
FONTOS

Azok is kertészkedhetnek, akiknek nincs termőföld a közelükben

A jelenlegi helyzetben, a megnövekedett otthon töltött idő alatt sokakban felmerült az igény arra, hogy veteményezésbe kezdjenek. Azok vannak a legkönnyebb helyzetben, akik családi házban élnek, van kertjük, szabad termőföldjük. Szűcs Gergely kertész elárulta, akkor sem kell megijednünk, ha lakótelepen élünk, ezért nincs termőterület a közelünkben. Ha van egy talpalatnyi helyünk, akkor az ablakba rakott kaspóba, cserépbe vagy balkonládába, vagy akár egy 20-30 literes földes zsákba is ültethetünk.

A jelenlegi időjárás is kedvező lehet az olyan tavaszi vetésű növények ültetésére, mint amilyen a sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, a fokhagyma vagy a metélőhagyma. Amikor pedig az éjszakai átlaghőmérséklet eléri a 10 fokot, akkor kiültethetjük a paradicsom, paprika, uborka, majd a bab, dinnye, tök, patisszon palántákat is. A kertészkedés sikerének titka a tápanyagdús, laza szerkezetű talajban, az öntözésben és a napfényben rejlik. Ha adott ez a három dolog, akkor mindegy, hogy milyen növénnyel kezdünk, sikerélményben lesz részünk. Arra azonban mindenképpen oda kell figyelni, milyen növények kerülnek egymás mellé.

A Harvard Egyetem egy korábbi kutatása szerint az egészségmegőrzésre hosszú távon pozitív hatással van a kertészkedés. A rendszeres szabadban töltött idő, a testmozgás hozzájárul a mentális, valamint a fizikai jólét fenntartásához. Az idősebbeknek pedig segít enyhíteni a depressziót, a magányt és az időskori demencia tüneteit.

Nézze meg ezt is:

Megújult a kispiac, már tervezik a folytatást

  Szombat délelőtt már a felújított törökzugi kispiacon jelenthette be Vigné Fábián Diána és Kónya …