2024. április 25., csütörtök
FONTOS

Két limitált, sorszámozott Vasarely-nyomat is található a gyulai múzeumban

Mint ismeretes, az Erkel Ferenc Múzeum szakemberei a Kohán-hagyaték, az egykori városi képtár, valamint a múzeum képzőművészeti gyűjteményét egyaránt dokumentálták. Utóbbi több, mint ötszáz tételből álló anyagából a legrégebbi a felvételeken látható 16. századi alkotás. A revízió során előkerült még két, a kétezres évek elején beszerzett Vasarely-nyomat is.

A Staféta és a Tornászok című szitanyomatokat Victor Vasarely tervezte és készítette, illetve az alkotó által felügyelt technikai eljárással sokszorosították azokat. Mindkét alkotás egyedi, limitált számban készült, mindkét lapból összesen 100 példányt készített a mester. A közgyűjteményben a 93. számozott, egyedi nyomatok kaptak helyet. Fontos megjegyezni, hogy a sokszorosított grafika a képzőművészet bevett és elfogadott műfaja, nem azt jelenti, hogy a több példányban készült műtárgy ne lenne eredeti.

Ekkorra datálható az is, amikor a múzeum elkezdte gyűjteni az olyan helyi alkotók műveit, mint Oroján István, József Dezső valamint Koszta Rozália. Az Erkel Ferenc Múzeum képzőművészeti tára folyamatosan gyarapszik, bár az évtizedekkel ezelőtti tudatos gyűjteményépítés visszaszorult, Jelenleg inkább az adományoknak köszönhetően növekszik a tételszám. Liska András elárulta, próbálnak a helyi alkotók műveire fókuszálni, az elmúlt években a múzeum részére szereztek be több Kohán festményt.

A jövőbeli tervek között szerepel az is, hogy a múzeum, illetve a Kohán Képtár újranyitásakor a revízió során újra előkerült remekműveket a szélesebb közönség számára is bemutatják.

Nézze meg ezt is:

Hat nap alatt ezerötszáz látogató a gyulai kiállítóhelyeken

  Legényest is láthatott a közönség a Viharsarok Táncszínház kedd délutáni előadásán, a fellépő táncosokat …