2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Virtuálisan zajlanak a gyakorlatok is a szakképzésben

Békés megyében mintegy 2000 diák vesz részt a duális képzésben tanulószerződéssel.

Ők azok, akik ez év március 15-ig a vállalkozásoknál, cégeknél és egyéb szervezeteknél sajátították el az általuk választott szakma gyakorlati részét. A koronavírus-járvány által hozott intézkedések sokak életét megváltoztatták munkaügyi értelemben. Ez a tanulókra is igaz, hiszen rendhagyó körülmények között folytatják a gyakorlati oktatást. Ez Gyulán 222 tanulószerződéssel rendelkező, szakképzési centrumban tanuló fiatalt érint.

A vállalkozások többségénél kérdések merültek fel, hogyan is lehet a gyakorlatot virtuális térben oktatni. A virtuális gyakorlat – tapasztalatszerzés szempontjából – természetesen nem egyenértékű a személyes jelenléttel megvalósított gyakorlattal. A semmittevésnél azonban mindenképp jobb, ha a tanulók körülírják azt a tevékenységet, melyet a gyakorlati helyszínen csinálnának. Előnyösebb helyzetben vannak például a cukrászok, itt az elkészült süteményt akár fotón is dokumentálni lehet, valamint a munkafolyamatot videón is rögzíthetik. A helyzethez városunkban is alkalmazkodtak, az egyik legnagyobb gyulai cégnél kénytelenek voltak felfüggeszteni a gyakorlatot, amit azonban később be kell fejezni. A Lovász Forgácsoló Kft-nél ez hat tanulót érint.

Azt természetesen a szakmai gyakorlat ideje alatt sem várják el, hogy egy diák otthon hegesszen, vagy éppen autót szereljen. Ők a virtuális gyakorlat alatt is elméleti formában számolnak be tudásukról.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …