2024. március 28., csütörtök
FONTOS

Elfogás: trükkös módszerrel fosztottak ki időseket

Három férfi, két megyében tévesztett meg idős embereket, akiktől trükkös módszerekkel pénzt loptak el. A békési és borsod megyei rendőrök egy összehangolt akció során Sajószentpéteren fogták el a férfiakat.

Kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 22 éves és egy 37 éves sajószentpéteri, továbbá egy 28 éves ragályi férfival szemben. A gyanúsítottak 2020. április 15-én 12 óra körül Hernádnémetiben becsöngettek egy 84 éves férfihez és magukat az áramszolgáltató munkatársának adták ki. A sértettel közölték, hogy túlfizetése van, jár neki tízezer forint, náluk azonban csak húszezres bankjegy van. A pénz felváltása ürügyén a hívatlanok bejutottak a családi házba, ahol megfigyelték, hol tartja a házigazda a forintjait. A gyanúsítottak egyike ekkor elterelte a sértett figyelmét, míg társa elvette a dobozban tárolt több mint egymillió forintot.

A bevezetett rendőri intézkedések eredményeként a nyomozók a bejelentést követően azonosították, majd 2020. április 27-én Sajószentpéteren elfogták az ügyben érintett férfiakat, akik korábban Békés megyében több, hasonló jellegű bűncselekményeket is elkövettek. Az összehangolt akcióban a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bükk Közterületi Támogató Alosztályának, továbbá a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Körös Közterületi Támogató Alosztályának munkatársai vettek részt.

A rendőrség az esetek kapcsán felhívja – főleg az egyedül élő – idősek figyelmét:

Váratlanul érkező idegeneket ne engedjenek be a házukba, lakásukba. Fontos tudni, hogy a közüzemi szolgáltatók esetleges visszatérítést nem visznek házhoz.
Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.
Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.
A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.
Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!

Nézze meg ezt is:

Lopás Orosházán és Békésen, garázdaság Békéscsabán

Lopáson értek tetten egy férfit 2024. március 18-án, Orosházán. Egy Tátra utcai lakatlan házba ment …