2024. március 29., péntek
FONTOS

Számos vadon élő, ehető gyógynövény él környezetünkben

Bár jelenleg változatos időjárásra számíthatunk, érdemes azonban kimozdulni a szabadba, egészségügyi sétát tenni a korlátozásokat figyelembe véve. Kutyasétáltatás közben azonban nem is vagyunk tudatában annak, mennyi hasznos és fogyasztható növény vesz minket körül.
Az egyik ilyen a csalán, melynek nem csak a csúcshajtásait, levelét, hanem a gyökerét is felhasználhatjuk.

Abban az esetben, ha áprilisban vagy májusban több levelet is szedünk, akkor salátát is készíthetünk a zamatos turbolyából. Ezt a növényt leginkább az ánizsos, édeskés, jellegzetes illatáról ismerhetjük fel, valamint ahogy a felvételen is látható, levele hasonlít a petrezselyemzöldéhez. A zamatos turbolyát főleg akácosok aljnövényzete között találhatjuk meg. Teája vese, hólyag, légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor kitűnő salaktalanítószer. Bár nehezebben beszerezhető, de nyugtalanság, álmatlanság, illetve alvászavarok esetén is nagyon hatásos a komlóból készített tea is.

Fontos megjegyezni, hogy a komlóból készített gyógynövénytea a változókorban lévő nők számára is hasznos lehet. Hiszen ekkor gyakran feszültek, idegesek, és sokszor szenvednek hangulatingadozástól és álmatlanságtól. A komló ezeket a panaszokat is képes orvosolni.

Nézze meg ezt is:

Közönségdíjat nyert Bánhegyi Róbert János onkológus főorvos

  Az elmúlt napokban lezárult közönségszavazás alapján, Bánhegyi Róbert János főorvos elnyerte a Szent-Györgyi Albert …