2024. április 20., szombat
FONTOS

Ezekre figyeljünk oda a pázsit gondozásakor!

A tavasz, a tartós melegebb idő beálltával a növények gyarapodásnak indulnak, a leglátványosabban azonban mind közül a fű növekszik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a földből kibújó fűszálak mind egészségesek, a későbbiek során nem jelenik majd meg valamilyen betegség, gomba, mely kipusztíthatja, sárgává, fakóvá vagy foltossá teheti pázsitunkat. Például a téli időszak ingadozó hőmérsékletének, vagy a tartós hóborítottságnak, fagyborítottságnak köszönhetően kialakulhat az úgynevezett hópenész.

A megnövekedett mennyiségű csapadéknak köszönhetően pedig elkezdenek szaporodni a talajban élő gombák is, melyektől sötétebb zöld foltok keletkezhetnek a gyepen. Ebben az esetben elkerülhetetlen a különböző kemikáliák használata, emelte ki Szűcs Gergely kertész. De nem csak az időjárás gyakorolhat negatív hatást a fűnövekedésre, hanem a talaj megnövekedett ásványianyag-tartalma is, mely a túlzott műtrágyázástól következhet be. Ez esetben a fű a kelleténél sűrűbb lesz, nem jut elég oxigénhez, így elindulhat a mohásodás. Ilyenkor a gyepszellőztetés mellett alkalmazhatunk komplexebb műtrágyát is.

Fontos odafigyelni a kellő mennyiségű öntözésre, a megfelelő műtrágya, illetve az éghajlathoz, a talajhoz illő fűmag kiválasztására is. Ugyanis előzetesen érdemes átgondolni, hogy a füvesíteni kívánt terület árnyékos vagy napos, illetve, hogy a pázsitnak mennyire kell strapabírónak lennie.

Nézze meg ezt is:

Tájékoztatók voltak középpontban az áprilisi közgyűlésen

Április 18-án ülésezett Békés Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése,Békéscsabán. A testület áttekintette a Békés vármegye 2023-as évi …