2024. április 25., csütörtök
FONTOS

A Ladics-ház kincsei

 

A “Maradj otthon!” mozgalomhoz kapcsolódó, most induló sorozatunk első részében Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője a gyulai Ladics-ház legrégebbi bútorát mutatta be. A felvételeken látható szekrény, az úgynevezett tabernákulum vagy szekreter, nem csak a készítési idejét tekintve különleges, mivel több titkos fiókot is rejt.

Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője ez alkalommal két különleges szecessziós vázát mutat be. A rendkívül értékes tárgyakat Lötz Witwe gyárban készítették a 19. század végén. A két vázát párban árusították, különlegességüket a pillangó dekoros lüszter festés adja. Az így kialakult irizáló felületnek köszönhetően pedig teljesen egyedi a két tárgy. Az 1900-as Párizsi világkiállításon pedig Grand Prix-díjat nyertek.

A Ladics-ház egyik, a látogatók számára eddig ismeretlen szobájába kalauzolt el Nagy Adrienn, néprajzos muzeológus. A 19. század fordulóján ugyanis a különböző tisztálkodási eszközök mellett néhány otthonban helyet kapott a fürdőszoba is. Hogy pontosan mire használták ezt a helyiséget, illetve mi jellemezte a polgárság higiéniai szokásait? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

A szegedi papucsnak nincsen párja – tartja a mondás. Az elmúlt hetekben egy szerencsés véletlennek köszönhetően a Ladics-ház raktárából egy korábban még soha nem látott szegedi papucs került elő. Nagy Adrienn, néprajzos muzeológus a látogatók számára eddig ismeretlen lábbeli különlegességéről, hímzéséről, varrásáról beszélt, de azt is elárulta, valójában miért is páratlanok ezek a papucsok.

A Ladics-házban számos portré található, melyek egy kivételével mind a családot ábrázolják. Cseresznyés János történész ez alkalommal a Göndöcs Benedeket ábrázoló olajfestményt mutatja be. De vajon kitől és honnan származik az apátplébánost ábrázoló portré, illetve az egyházi és politikai szerepvállalása mellett milyen tevékenységeket folytatott szabadidejében? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

A sorozat befejező részében Cseresznyés János történész elárulta, hogyan tevékenykedett Ladics László három fia az első világégés idején, milyen módon vették ki részüket a haza védelméből. Azt ugyan nem tudni, hogy Tamás, György vagy László gyűjtötte az akkoriban már-már divatosnak számító sapkajelvényeket, mindenesetre a család hagyatékában több százat találunk belőlük, köztük a a magyar királyi 2-es gyulai honvéd gyalogezred jelvényét is.

Nézze meg ezt is:

A húgyúti fertőzések kezelése

A húgyúti fertőzés a második leggyakoribb fertőzés gyermekkorban. Általában baktériumok okozzák, de vírusok, vagy gombák …